Podium
NTR

Ontwerp concertgebouw Londen

  1. Klassiekchevron right
  2. Ontwerp concertgebouw Londen

Het Barbican Centre, de thuishaven van het Londen Symhony Orchestra, staat vanwege de akoestiek, voortdurend ter discussie. Dirigent Simon Rattle, sinds 2017 chef in Londen, dringt al jaren aan op de bouw van een nieuwe zaal.

En die lijkt er nu toch echt te komen.
Het Barbican, het London Symphony Orchestra en Guildhall School of Music & Drama hebben gister de eerste conceptontwerpen vrijgegeven. En die zijn van de Amerikaanse architect Liz Diller – ook architect van de ruim 2 kilometer lange wandelroute High Lane in New York.

Het gebouw bevat een concertzaal met 2000 zitplaatsten, kleine zalen voor jazz en andere muziek, restaurants, vier verdiepingen voor commerciële activiteiten en een openbare ruimte. Kosten worden geraamd op 329 miljoen Euro.
En dat geld moet vooral komen van particuliere donaties, benadrukte Simon Rattle gisteren tijdens de persconferentie.
Dit is niet iets dat we met publiek geld willen doen, maar zelf willen realiseren’.

Nicholas Kenyon, de directeur Barbican, wees gister tevens op het succes van de Elbphilmharmonie: ‘De hal van Hamburg is een nieuw symbool van die stad geworden, zoals Disney Hall deed voor Los Angeles. Denk aan wat Tate Modern in het begin van het millennium heeft bereikt om de hedendaagse beeldende kunst beter bekend te maken. We kunnen hetzelfde doen voor muziek in de 21e eeuw.’

Wannneer de bouw van het Centre for music start, is nog onduidelijk. De gemeente Londen neemt al een deel van de kosten voor z’n rekening. Het is nu verder aan de fondsenwervers.

Beeld: Diller, Scofidio + Renfro

Ster advertentie
Ster advertentie