Het culturele landschap van Jörgen Tjon A Fong
- Klassiek
- Het culturele landschap van Jörgen Tjon A Fong
Deze week schuift de directeur van De Kleine Komedie Jörgen Tjon A Fong aan. Hij vertelt over de ontroering die bij hem ontstaat door het nummer 'Terug Naar Nu' door Glen en Jaïr Faria. Hoe de mens is opgebouwd uit lagen, net als de kunst van Raquel van Haver. Daarnaast vertelt Jörgen over zijn inspiratie voor de tentoonstelling 'Hollandse Meesters Her-Zien' en hoe mode ook maatschappelijke zaken kan agenderen.
Terug naar Nu – Glen & Jaïr Faria
Jörgen kent Glen Faria al sinds zijn jeugd, vanaf z’n 17e zo ongeveer. Hij zou eigenlijk in DKK staan maar dat ging door corona niet door. In plaats daarvan werkte hij mee aan de adventskalender De Boom in! Voor die gelegenheid bracht hij zijn zoon Jaïr mee. En los van dat het een mooi lied is, ontroerde het Jörgen zeer, dat daarmee ook voor hemzelf duidelijk werd, dat er weer een verschuiving is van generaties.
Hij herkent de worsteling die het lied beschrijft, dat je het zo goed mogelijk wilt doen voor je kinderen, maar eigenlijk amper weet hoe. Dat er nu een nieuwe generatie klaarstaat, vindt hij mooi, maar ook confronterend.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Amo a la Reina – expositie van Raquel van Haver
Van Haver is iemand die erg op zoek gaat naar de verbinding in zichzelf. In deze expositie onderzoekt ze haar roots.
"Haar werk heeft enorm veel reliëf en je ruikt ook ontzettend de geur van de olieverf. Daar kun je echt door worden overvallen. Dus je fysieke ervaring van haar werk is bijna net zo indringend als de expressie die eruit spreekt."
foto: Panorama Zondag
Olympia - Édouard Manet
Toen Jörgen onderzoek deed voor een tentoonstelling over Ferdinand Bol en Govert Flinck ontdekte hij dat Amsterdam in de 17e eeuw veel meer divers was dan menig schilderij uit die tijd suggereert. Mensen van kleur zijn wel afgebeeld, maar nooit wordt er vermeld wie zij zijn.
In het Musée d’Orsay in Parijs zag Jörgen de tentoonstelling ‘Le modèle noir’ over de rol van zwarte mensen in de Franse kunst van de 19de eeuw. En dan blijkt dat ook in Parijs heel veel mensen van kleur woonden. Door samenwerking met experts van het Franse Nationaal archief konden meerdere figuren op schilderijen worden geïdentificeerd, bijvoorbeeld door de vondst van contracten met deze modellen.
Dat inspireerde Jörgen om samen met het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-Zien’ te maken. Zo is bijvoorbeeld Ruud Gullit afgebeeld als Jacob Rühle. De foto is gemaakt door Humberto Tan.
Rainbow Dress - Mattijs van Bergen
"Mode is ook een manier om maatschappelijke zaken te agenderen. Het heeft enorme zeggingskracht. De mode is ook een wereld waarin veel problematiek samenkomt. Klimaat, arbeidsomstandigheden, wegwerpcultuur. Dus ook die kunststroming zelf kan verandering aanjagen."
foto: Panorama Zondag