Dit is het culturele landschap van Bianca Stigter
- Klassiek
- Dit is het culturele landschap van Bianca Stigter
Gregoriaanse muziek, het boodschappenlijstje van Michelangelo en de Mobile van Calder. Dit is het culturele landschap van Bianca Stigter. Zondag is zij te gast bij Panorama Zondag.
Beluister hier ook de uitzendingen in podcastvorm

Panorama Zondag
Wie is Bianca Stigter?
Bianca Stigter is journalist, historicus, cineast en schrijver. Ze schrijft de rubriek 'Het Begin Van ...' in de NRC en is auteur van het boek Atlas van een bezette stad - Amsterdam 1940-1945. Daar is ook een bejubelde documentaire van gemaakt door haar partner Steve McQueen. Stigter regisseerde daarnaast in 2021 met de documentaire Three minutes - A Lengthening.
1. Gregoriaanse muziek
"Ik ben één van die mensen die niet is opgevoed met klassieke muziek, behalve dan Erik Satie", vertelt Stigter. "Gek genoeg ben ik dus wel dol op Gregoriaanse muziek. Het is voor mij de aantrekkingskracht uit een andere wereld. Ik word er heel rustig van en ik bewonder de eenvoud." Wat Stigter vooral bijzonder vindt, is hoe oud het Gregoriaans is. "Ik luister dan naar iets dat heel lang geleden precies hetzelfde klonk. Dat is toch prachtig?"
2. Het boodschappenlijstje van Michelangelo
"Het briefje staat op de achterkant van een brief uit 1518. Er staan dingen op als worst en sla, met tekeningen", zegt Stigter. "Waarschijnlijk gemaakt voor een knecht die niet kon lezen. Als historica ontroert dit me meer dan bijvoorbeeld de Sixtijnse Kapel. Het verleden betrapt."
3. Het boek Concorde van Wolfgang Tillmans
"Dit boek gaat over een vliegtuig dat niet meer vliegt. Als de Duitse kunstenaar Wolfgang Tillmans, die nu een grote tentoonstelling heeft in het Centre Pompidou, de Concorde zag vliegen, maakte hij een foto. De foto's zijn op zichzelf niet zo bijzonder, de Concorde als stipje in de lucht, gezien tussen de bomen door, of boven een snelweg. Maar door een stuk of honderd foto's van de Concorde in een boek te verzamelen, krijgen ze een wonderlijke allure."

foto: Buchhandlung Walther König
4. De Mobiles van Alexander Calder
"Calder zag een keer een schilderij van Mondriaan en dacht: 'wat als je dat kan bewegen?' Het mooie hieraan is het directe ervan. Als ik een mobile zie, moet ik ook altijd even blazen. Ongelooflijk is dat de mobiles van Calder een soort volkskunst hebben geïnspireerd. Er hangt een mobile boven bijna elke wieg."

foto: ANP/Hannah McKay
Eén van de mobiles die Calder maakte