Panorama Zondag
KRO-NCRV

Dit is het culturele landschap van Alma Mathijsen

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is het culturele landschap van Alma Mathijsen

Onzichtbare boeken, een film over heksen en muziek van het Resistentie Orkest. Lees hier over het culturele landschap van Alma Mathijsen. Zondag is zij te gast bij Panorama Zondag.

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

Wie is Alma Mathijsen?

Alma Mathijsen is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze schreef onder andere de boeken Allles is Carmen en Bewaar de Zomer. In 2024 verscheen Onderland, haar vijfde boek. Daarnaast was Mathijsen onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in Het Parool en schrijft ze essays voor NRC Handelsblad.

1. 'Indianola' van het Resistentie Orkest

"Dit is, of was, het ensemble van mijn vader", vertelt Mathijsen. "Hij is overleden toen ik negen was. Dus ik heb niet heel veel herinneringen aan hem. Mijn moeder heeft er altijd voor gezorgd dat zijn vrienden deel uit bleven maken van ons en mijn leven. Zo bleef de herinnering ook levend. Het is heel fijn om hen om me heen te hebben. Hij mocht graag dwars zijn, die vader van me, en dat zie ook wel in mezelf terug. Ik neem ook niet zomaar alles aan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. de film The Love Witch

"Dit is een epische film. Ik houd echt van nare karakters en personages die niet echt 'loveable' of sympathiek zijn. Dat is heerlijk om te kijken", vertelt Mathijsen. "Het is zo slecht geacteerd, dat het gewoon mooi is. Dit is een ode aan de kitsch. Ik zou deze film constant willen bekijken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. het boekje Onzichtbare boeken van Thomas Heerma van Voss

"Dit is zijn beste werk, vind ik. Het is heel grappig", vertelt Mathijsen. "Het schetst een mooi beeld van de boekenwereld. En het laat zien dat je mensen nodig hebt die hart hebben voor iets. Want de verkoop van boeken gaat best goed, maar om me heen zie ik schrijvende vrienden heel moeilijk rondkomen."

4. het boek De Vegetariër van Han Kang

"Dit boek vind ik goed, omdat het hoofdpersonage is beschreven vanuit drie kanten", vertelt Mathijsen. "Die stijl vind ik heel mooi: dat je steeds naar dezelfde persoon kijkt vanuit verschillende hoeken. Toevallig zit er ook een heel goede seksscène in het boek. Dat is niet makkelijk in de literatuur", vindt Mathijsen.

foto: EPA/HANNAH MCKAY

Benieuwd naar meer? Luister iedere zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.

Ster advertentie
Ster advertentie