Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Michel Krielaars

foto: Panorama Zondagfoto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Michel Krielaars

Michel Krielaars is historicus, schrijver en journalist. Hij is Chef boeken bij NRC en voor die krant was hij ook een tijd correspondent in Rusland. Krielaars heeft een grote liefde voor literatuur en muziek. In zijn culturele landschap vinden we onder andere de 'Verzamelde werken van Tsjechov' en 'Idomeneo' van Wolfgang Amadeus Mozart.

Verzamelde werken van Tsjechov

Al op jonge leeftijd las Michel serieuze literatuur, omdat dat nou eenmaal in huis aanwezig was. Toen hij een jaar of 13 was, zond de VPRO de film ‘De Dame met het Hondje’ uit. En vanaf dat moment was hij verkocht. Door de melancholie gecombineerd met de muziek, maakte de film diepe indruk op Michel. En was zijn liefde voor Tsjechov geboren.

foto: Tsjechov 

W.A. Mozart: Idomeneo

Aria: Padre, Germanië, audio (met John Elliot Gardiner en Monteverdi Choir etc)

Het gaat hier ook specifiek om de uitvoering met John Elliot Gardiner, want die heeft hij live gezien. Muzikaal gezien zit het heel knap in elkaar en Mozart ontroert hem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoek van Holland- Vladimir Igoshev

Dit werk hoort bij ‘De klanken van de heilstaat’.

foto: Igoshev

Architectuur Plan-Zuid Amsterdam

Michel woont aan de Beethovenstraat in Amsterdam, tegenover deze toren. Vroeger viel het hem nooit zo op, maar naarmate hij ouder wordt, gaat hij steeds meer houden van de architectuur van Plan Zuid. “Dat heeft die Berlage toch maar mooi bedacht”. De stad is neergezet als een modernistisch fort, met uitkijktorens aan de uiteinden. En prachtige stadsbeelden van Hildo Krop. Toch oogt de bouw nog altijd heel hedendaags. Dat fascineert hem. Inmiddels zijn de gebouwen ook een monument.

foto: Architectuur van Plan Zuid

Luister de uitzending terug:

Panorama Zondag: het culturele landschap van Michel Krielaars

foto: Panorama Zondag

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie