Panorama Zondag
KRO-NCRV

Dit is het culturele landschap van Frank Westerman

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is het culturele landschap van Frank Westerman

Een symfonie van Sjostakovitsj, de Tweede Maasvlakte, het boek Prediker uit de Bijbel en een klankdicht van Marinetti. Lees hier over het culturele landschap van Frank Westerman. Zondag is hij te gast bij Panorama Zondag.

Wie is Frank Westerman?

Frank Westerman is schrijver en (voormalig) journalist. Hij is ook mede-eigenaar en editor-at-large van uitgeverij Querido Fosfor. In 2005 werd zijn non-fictie boek El Negro en ik bekroond met de Gouden Uil. Sinds de bekroning van El Negro en ik staat Westerman bekend als één van de vaandeldragers van de 'literaire non-fictie'.

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

1. Zevende symfonie van Sjostakovitsj

De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) droeg zijn Zevende symfonie op aan de strijd tegen het fascisme en de toekomstige overwinning van zijn geboortestad Leningrad. "Het doet me ook denken aan het thema in mijn boek Ingenieurs van de Ziel: kunst in tijden van tirannie. Hoe kunstenaars moeten voldoen aan de mores en hoe ze moeten standhouden", vertelt Frank Westerman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. De Tweede Maasvlakte

"Het is het meest elementaire: scheppen. En dat is hier gebeurd", zegt Westerman. "De aarde was woest, de zee bedekte alles. En de mens creëerde land. Ik heb het ook beschreven in mijn boek Wij, de mens." Niet alleen om die reden heeft de Maasvlakte Westermans aandacht. Hij studeerde namelijk waterbouwkunde.

foto: ANP

3. De Bijbel, boek Prediker

Westerman vertelt dat hij grootgebracht is met de Bijbel. "Mijn zus en ik lazen dit aan tafel. Het was onze eerste kennismaking met boeken en literatuur, want verder was er vrij weinig thuis. Het is de bron waaruit ik heb gedronken wat de taal betreft", zegt Westerman. En dat vindt hij erg mooi.

foto: ANP

Prediker uit de Bijbel

4. Zang Tumb Tumb (Tuum)

In dit klankdicht verheerlijkt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944) de eerste Balkanoorlog, waar hij als journalist verslag van deed, zegt Westerman. "Tumb tumb staat voor het geluid van inslaande raketten. Hij betoogde dat eerst de aarde verschroeid en vernietigd moest worden om daarna weer op te kunnen bouwen."

foto: Filippo Tommaso Marinetti

Zang Tumb Tumb

Benieuwd naar meer? Luister dan zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.

Ster advertentie
Ster advertentie