Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Nynke Laverman

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Nynke Laverman

Nynke Laverman is zangeres, songwriter, spoken word artist en ontdekkingsreiziger. Ze brak door met Friestalige fadomuziek, maar inmiddels kent haar werk invloeden vanuit de hele wereld. Haar teksten zijn poëtisch en krachtig en tonen een grote liefde voor taal.

Nynke bracht in 2004 het album Sielesâlt uit. Hiermee introduceerde ze de Friese fado, een niet eerder gehoorde combinatie die direct een groot succes werd. Op het album staan zeven gedichten van J.J. Slauerhoff die Nynke naar het Fries vertaalde en zong op composities van de Portugees Custódio Castelo. Ze ontving voor dit album een Gouden Plaat en de Piter Jelles Prijs. Hierna volgden vele reizen en evenzoveel muzikale weerslagen van die reizen. In 2020 bracht ze het album Plant uit. Dit album gaat over klimaatverandering. Om onderzoek te doen ging ze compleet Zero Waste leven.

Benieuwd naar de werken waar ze het over heeft tijdens de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.

Kunstwerk 1: Een gedicht van Hanny Michaelis

Hanny Michaelis (1922-2007) was een Nederlandse dichter en vertaalster. Haar gedichten gaan veel over de Tweede Wereldoorlog. Ze verloor namelijk haar beide ouders in het vernietigingskamp Sobibór. Na haar dood in 2007 werd haar dagboek gepubliceerd in twee delen.

"Ik heb nog niemand verloren die heel dichtbij me staat, maar ik kan me voorstellen dat het zo voelt. Dat je eigenlijk wel bij iemand in het graf wilt kruipen, om er toch nog even bij te kunnen liggen."

Lees hier meer over Hanny Michaelis

Kunstwerk 2: Mevrouw Verona daalt de heuvel af - Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) is een Belgische schrijver en dichter. Hij schreef "Mevrouw Verona daalt de heuvel af" in 2006. Het boek won in 2007 de AKO literatuurprijs.

"Een briljant boek. Het gaat over een vrouw die het leven aanvaardt zoals het komt. Met gebreken, vergankelijkheid en verlies. En de taal is geweldig."

foto: Omslag: uitgeverij Atlas Contact

Kunstwerk 3: People's Faces - Kae Tempes

Kae Tempest is een Britse spoken word artiest, schrijver en toneelschrijver. Hen identificeert zichzelf als non-binair, en gebruikt de voornaamwoorden hen/hun. Kae was de eerste persoon onder de veertig die de Ted Hughes prijs won.

"Ik vind deze liveperformance op Glastonbury zo mooi omdat je ziet hoe Kae werkelijk verbinding maakt met het publiek. Kae presenteert liefde als een manier van kijken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunstwerk 4: Klassieke muziek: Le Sacre du Printempts - Igor Stravinsky

Le Sacre du Printemps is een ballet van het Ballet Russes gecomponeerd door Igor Stravinsky. De choreografie is gemaakt door de danser Vaslav Nijinsky. Het wordt gezien als een van de meest revolutionaire werken uit de twintigste eeuw. Dit komt onder andere door de woeste choreografie van het ballet.

"Ik was eigenlijk in shock omdat er zo’n oerkracht uit spreekt. Het werd in 1913 voor het eerst opgevoerd en toen liepen mensen ook weg bij de première omdat ze helemaal niet begrepen wat ze zagen. Het is ook heel intens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie