Panorama Zondag
KRO-NCRV

Bastiaan Everink: 'Wereld van opera was veel harder dan wereld van mariniers'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Bastiaan Everink: 'Wereld van opera was veel harder dan wereld van mariniers'

Van marinier naar internationale operazanger naar traumatherapeut: Bastiaan Everink heeft een bijzondere carrière en maakte veel mee. Als marinier krijg je veel te verduren, maar de operawereld is harder, zegt hij bij Panorama Zondag.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Bastiaan Everink

25 jaar de grootste rollen

Toen Everink de overstap maakte van marinier naar bariton, nam hij zichzelf voor dat hij dit alleen ging doen als hij ook echt de grootste rollen zou krijgen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar liefst 25 jaar trad Everink op als internationale operaster. Hij wilde altijd beter en groter en voelde veel druk, vertelt hij.

"Dat hoort bij je karakter, denk ik. Kijk maar naar een topsporter. Dat zit in je genen", vertelt hij. Voor Everink voelde het als een rugzak die hij afdeed, toen hij besloot te stoppen als operazanger. "Het is niet voor niets dat ik dat zeg. Ik werk nu als traumacoach en voel helemaal geen druk meer. Ik hoef helemaal niet meer de allerbeste traumacoach van de wereld te worden."

Het is up or out

Maar als Everink zoveel druk voelde, heeft hij dan nooit gedacht aan stoppen, vraagt presentator Margriet Vroomans zich af. "Tuurlijk, vaak", zegt hij. "Maar dan raap je de moed weer bij elkaar en dan kwam die mariniersmentaliteit ook weer naar boven van: je moet door. Je kunt ook nu niet uitstappen. Je hebt allemaal verplichtingen", vertelt hij. Ook als het even op een bepaalde plek niet zo goed ging, herinnerde hij zichzelf hier aan, zegt Everink. "Je zit in een ratrace en je moet mee. En het is ook wel heel erg up or out."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Harde wereld

"Ik heb wel eens gezegd: de wereld van de opera en de klassieke muziek was veel harder dan de wereld van de mariniers", zegt Everink. "Als het bij de mariniers niet goed ging, ging meteen iemand anders mijn rugzak dragen of kreeg je gelijk een handje. In de operawereld was het toch eigenlijk altijd alleen", vertelt hij. Als freelancer was het volgens Everink vrij eenzaam.

Team

"Je bent zo goed als je laatste voorstelling. Wat je daarvoor gedaan hebt, geldt helemaal niet." En dat heeft hij nooit gevoeld bij de mariniers. "Daar was altijd de prestatie van het team belangrijker dan het individu. Het was ook heel belangrijk dat je heel sociaal was in je team. Anders functioneert zo’n team niet. In de opera is dat toch anders geweest altijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heimwee

Everink zegt dan ook wel eens heimwee te hebben gehad naar zijn tijd als marinier. Maar hij heeft nooit gedacht dat hij de foute beslissing had genomen door er weg te gaan. "Dat nog net niet."

Als operazanger heeft Everink mooie avonturen meegemaakt, vertelt hij. "Ik heb zulke diepe, mooie dingen beleefd; ook heel emotioneel. Ondanks dat het ook heel zwaar is, zitten er veel onbeschrijfelijke momenten tussen." Het was het waard volgens hem. "Anders was ik er wel veel eerder mee gestopt."

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie