Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Rembrandt Frerichs

foto: Panorama Zondagfoto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Rembrandt Frerichs

Rembrandt Frerichs is pianist en componist. Met tomeloze energie en een niet te stuiten scheppingsdrang wijdt hij zich aan zijn muziek. Geleid door nieuwsgierigheid en niet gehinderd door muzikale conventies creëert hij ongebruikelijke klankwerelden en alternatieve manieren van musiceren. Zijn culturele landschap toont ons onder andere filosofie van Arthur Schopenhauer en muziek van Olivier Messiaen.

Diptique Messiaen

Je hoort dit niet vaak en Rembrandt vindt het fantastisch (vanaf 5 minuten) Ongetwijfeld omdat ze opa en z’n vader organist waren. Het zit in z’n dna. Hij houdt van de harmonieën en je hoort het niet vaak op NPO Radio 4.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De wereld als wil en voorstelling- van Arthur Schopenhauer uit 1844

Schopenhauer zegt in specifieke hoofdstukken ook dingen over de kunst. Zo schrijft hij bijvoorbeeld over de 12 noten uit een octaaf, die je zou kunnen zien als acteurs die je steeds anders kunt inzetten. Als je de noten zo beziet, kun je ze op allerlei plaatsen, verschillende rollen laten spelen.

foto: boekcover

De wereld als wil en voorstelling- van Arthur Schopenhauer

Mondriaan

De reis die Mondriaan gemaakt heeft van zijn figuratieve werk naar waar hij zijn intuïtie alleen nog verbeeld in lijnen en vlakken, vindt Rembrandt fascinerend. Dat proces geeft hem een ‘spark’. En ook als je de boekjes leest die Mondriaan daarover heeft geschreven, dan lees je dat hij echt hoog sensitief was als het gaat om vorm. Rembrandt herkent dat en heeft dat met klank. Daarom acht hij de kans klein dat hij ooit in zijn leven met synthesizers en andere elektronische instrumenten zal werken. Dat doet letterlijk pijn aan zijn oren. Hij is altijd al getriggerd door akoestische klanken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Architectuur van de Belle epoque en fin de siecle 1870-1914

Rembrandt woont in het Regentesse-kwartier in Den Haag. Hij houdt van de sfeer die de wijk ademt en zegt dat de mensen die daar gebouwd hebben, echte kunstenaars waren. Hij houdt va de esthetiek va de huizen uit de Belle epoque.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Rembrandt Frerichs

Alle afleveringen zijn ook als podacst terug te luisteren:

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie