Panorama Zondag
KRO-NCRV

Dit is het culturele landschap van Kefah Allush

foto: ANP - KIPPA KOEN VAN WEEL
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is het culturele landschap van Kefah Allush

Een Palestijns lied vol verborgen boodschappen, een wandtapijt van Joan Miró en een schilderij van Rembrandt. Lees hier over het culturele landschap van Kefah Allush. Zondag is hij te gast bij Panorama Zondag.

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

Wie is Kefah Allush?

Kefah Allush is programmamaker, producent en schrijver. Hij maakte onder andere de series De Kist en Oases. Daarnaast was in februari zijn documentaire De middag van ’44 te zien, over het bombardement op Nijmegen. Verder was Allush onder andere te zien in Op1, naast Margje Fikse.

1. Maanlied (lied aan de maan) uit de opera Rusalka van Dvořák

"Het celloconcert van Dvořák was mijn eerste echte kennismaking met klassieke muziek", vertelt Allush. Na het celloconcert vroeg Allush zich af wat er nog meer zou zijn en zo stuitte hij op het maanlied. "Ik zie die bosnimf echt om liefde smeken en de liefde vinden. Ik krijg daar een brok van in mijn keel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Schilderij De Terugkeer van de Verloren zoon van Rembrandt

"Het verhaal van Rembrandt schetst een God die ik snap", vertelt Allush. Hij gelooft in een God of een godheid, maar dat is geen man op een wolk. "Het is een vader die altijd blij is als je terugkeert, hoe narrig of vervelend een kind ook is geweest. Ik geloof in een God die op je wacht en dat symboliseert dit werk. Het is een concretisering van een liefdevolle, scheppende kracht."

foto: ANP FOTO/MAURITSHUIS

Zelfportret Rembrandt

3. Liedje 'Zij die de bergen opgaan' van Rola Azar

"Palestina heeft een verleden van onderdrukking en overheersing, al in de tijd van de Ottomanen en later de Britten. Opstandige mannen die gevangen werden genomen, kregen via liedjes in geheimtaal boodschappen door", vertelt Allush. Dit is een moderne variant van zo'n liedje. "Ik vind het zo mooi, omdat het aantoont dat je je strijdbaarheid ook kan omzetten in iets moois. Het is een stukje zelfexpressie en je geeft je identiteit vorm met schoonheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Wandtapijt van Joan Miró

"Dit roept zo'n levenslust bij me op. Het is te abstract om er niks in te kunnen zien, maar toch ook verwijzend genoeg om er wel iets in te ontdekken. Ik word er heel vrolijk van", vertelt Allush. "Je snapt het niet, maar het gevoel dat ik ervan kreeg in mijn buik, is onbeschrijflijk. Het zorgt voor licht."

Benieuwd naar meer? Luister iedere zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.

Ster advertentie
Ster advertentie