Panorama Zondag
KRO-NCRV

Dit is het culturele landschap van Angélique Schmeinck

foto: ANP Erik van 't Woud
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is het culturele landschap van Angélique Schmeinck

Meesterkok Angelique Schmeinck heeft een uniek concept de wereld in gebracht: een restaurant in een luchtballon. Sinds 2003 kookt ze als enige ter wereld met de hete lucht van de ballon zelf. Zondag is ze te gast bij Panorama Zondag.

Panorama Zondag
In Panorama Zondag kijkt Hans Smit elke week met een gast uit over diens culturele landschap. Waar liggen voorkeuren op het gebied van kunst en cultuur? De gast kiest vier kunstwerken uit. Aan de hand daarvan ontstaat een mooi gesprek, met veel muziek. Elke zondag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Klassiek.

Wie is Angelique Schmeinck?

Angelique Schmeinck is meesterkok. Je kunt haar kennen als televisiekok bij Masterchef en Aperitivo. Ze schreef kookboeken. Bijvoorbeeld Smaakvrienden, over bijzondere combinaties van groente en fruit. Ze is bedenker en eigenaar van het eerste vliegende restaurant: CuliAir. Een restaurant in een luchtballon.

1. Gitaar

Schmeinck speelde als tiener graag gitaar en zong daar ook bij. Het is nog altijd een grote hobby van haar. Het liefst was ze naar de muziekschool gegaan, vertelt ze, maar dat vonden haar ouders niet zo'n goed idee. Uiteindelijk werd het dus een andere opleiding en carrière. Maar dat betekent niet dat ze de gitaar niet meer gebruikt tijdens haar werk. Ze combineert beide werelden namelijk. "Wanneer ik voor gasten speel, stel ik ze meestal gerust door te zeggen dat ik beter ben in koken dan in gitaarspelen", vertelt ze.

foto: EPA Neil Hall

de gitaar

2. Muziek uit Amélie van Yann Tiersen

Schmeinck vertelt over de muziek uit Amélie.Dit inspireerde mij tot zang tijdens de bereiding van een bloemkool tijdens een culinaire show in een groot theater. In heb gezongen in ‘yabbertalk’, dat zijn klanken vol emotie (woorden zonder betekenis). Met als doel de waarde, mogelijkheden en creativiteit te laten zien van een groente. Groenten hebben ook energie…”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. ‘Mond vol kunst’ en ‘Gouden Knop’ van Huub Kortekaas

”Het verhaal achter de Gouden Knop is de plant als metafoor, passend in de tijd met thema’s als duurzaamheid, mindfulness en - culinair gezien - de plantaardige keuken.” Dit vertelt ze over het kunstwerk van Huub Kortekaas. Hierbij sluit het boek van Schmeinck 'Mond vol kunst' goed bij aan. In haar boek laat ze raakvlakken zien tussen kunst en koken.

foto: Angélique Schmeinck

kunstwerk Gouden Knop

foto: Kosmos-Z&K

Het boek van Schmeinck

4. Kust van West-Algarve

“Ruw en ongepolijst. Invloeden van natuur. Indrukwekkende plek om tot rust te komen,” dit vertelt ze over dit westelijke deel van Portugal.

foto: Angélique Schmeinck

Kust van West-Algarve

Benieuwd naar meer? Luister iedere zondag om 18.00 uur naar Panorama Zondag.

Ster advertentie
Ster advertentie