Passaggio
KRO-NCRV

Hollandsche Nieuwe! Dances van New World Quartet (Egon Kracht)

  1. Klassiekchevron right
  2. Hollandsche Nieuwe! Dances van New World Quartet (Egon Kracht)

Hij is een avonturier in de muziek. En hij gelooft dat het noodzakelijk is om met zijn allen in de samenleving het roer om te gooien. Vandaar dat Egon Kracht (contrabassist) zijn nieuwe formatie de titel meegaf: New World Quartet. Hij heeft zich omringd met drie geweldige musici, gepokt en gemazeld in het improviseren: Angelo Verploegen, flugelhorn & Jan Menu, bariton saxofoon & Rik Cornelissen, accordeon. Die combinatie geeft een geweldige oorspronkelijke klankkleur. En een frisse omgang met de muziek. Zoals in de eerste compositie, Evolutionary tango, dat begint nog wel met een herkenbaar tango-ritme, maar het duurt niet lang voordat het viertal de hoek omslaat, in 7/8e terecht komt bijvoorbeeld. Zo doe je dat, het roer omgooien!

Alfevering 1:

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/379672-hollandsche-nieuwe-dances-van-new-world-quartet-1

Aflevering 2:

(Met Angelo Verploegen speelt hij al samen vanaf zijn 18e, dat is 35 jaar! Hij schrijft graag voor zijn flugelhorn, waar Verploegen het liefst op speelt, een instrument dat zachter is en ronder van toon dan de trompet)

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/379761-hollandsche-nieuwe-dances-van-new-world-quartet-en-egon-kracht-2

Aflevering 3:

(Rik Cornelissen is de jongste van het stel en een echte accordeonist. De suite Galanthus Nivalis is trouwens gebaseerd op een gedicht van Guido Gezelle: De dageraad)

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/379893-hollandsche-nieuwe-dances-van-egon-kracht-en-new-world-quartet-3

Aflevering 4:

(Met Jan Menu, de jazz-cat, als een van de weinigen gespecialiseerd in de baritonsaxofoon. Overigens is Kracht zelf de duurzaamheid toegewijd, zowel in de muziek als in de rest van zijn leven.

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/380003-hollandsche-nieuwe-dances-van-new-world-quartet-egon-kracht-4

Aflevering 5:

(In deze laatste aflevering twee delen uit de Civilization suite. Leven we nog in een beschaving, vraagt de contrabassist zich af? Of wordt het tijd voor een nieuwe wereld ... ?)

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/audio/380088-hollandsche-nieuwe-dances-van-the-new-world-quartet-egon-kracht-5

Ster advertentie
Ster advertentie