Podcasts
KRO-NCRV

Componist Roukens: uitspraken Dominic Seldis bizar

foto: NTR Podium Wittemanfoto: NTR Podium Witteman
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Roukens: uitspraken Dominic Seldis bizar

De uitspraken van de bekende contrabassist Dominic Seldis over hedendaagse muziek, zijn heel merkwaardig en bizar. Dat zegt hedendaags compinist Joey Roukens in de nieuwe podcast Klassiek Inside van NPO Radio 4. Seldis, contrabassist in het Concertgebouworkest en jurylid van het programma Maestro, deed zijn uitspraken onlangs op nu.nl. "Ik speel veel hedendaagse klassieke muziek in het orkest, ook van hedendaagse artiesten, maar het meeste is behoorlijk slecht. Ik denk dat Stravinsky (1882-1971) de laatste componist was die echt goede muziek maakte.”

Quote

Ik vind dat een heel merkwaardige uitspraak en ook een heel ongenuanceerde uitspraak.

Luister 'Control Freak' de eerste aflevering van 'Klassiek Inside' - Klassiek Inside

“Ik vind dat een heel merkwaardige uitspraak en ook een heel ongenuanceerde uitspraak. En juist van iemand als Dominic Seldis ook heel bizar, want dat is iemand die in het Concertgebouw speelt en allerlei meesterwerken van de twintigste eeuw en de hedendaagse muziek van binnenuit heeft leren kennen. Hij suggereert dus eigenlijk dat alle componisten geboren na 1882 niet in staat zijn geweest echt goede muziek te schrijven. Dan scheer je dus een enorme groep componisten over één kam, variërend van Messiaen en Ligeti tot John Adams en Thomas Adès. Als je niet in staat bent daarin echte kwaliteit te herkennen, dan zegt dat veel over jouzelf en niet zo veel over de twintigste-eeuwse of hedendaagse muziek.”

De podcast Klassiek Inside wordt gepresenteerd door pianist Jacobus den Herder en presentator Niels Heithuis en verschijnt deze donderdag voor het eerst. Ze bespreken op losse toon de nieuwtjes uit de klassieke muziekwereld en laten musici reageren op recensies die over hen geschreven zijn. Ook wijzen ze op muzikale evenementen in het aanstaande weekend. Van Roukens gaat een requiem in première, te horen in het Avondconcert:

Luister de podcast 'Klassiek Inside'

Klassiek Inside

Klassiek Inside

Ster advertentie
Ster advertentie