Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 16 oktober

foto: Melle Meivogelfoto: 3violas
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 16 oktober

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen cellist Leonard Elschenbroich, Dokwerk Saxophone Quartet, 3VIOLAS, Quinteto Respiro, illustrator Paul Faassen, en Fuse!

De Duitse cellist (en dirigent) Leonard Elschenbroich is te gast bij de Cello Biënnale in Amsterdam. Hem veelzijdig noemen is een understatement. Naast een breed cellorepertoire en concerten met de grote orkesten in de wereld heeft hij in 2012 mede het Orquesta Filarmonica de Bolivia opgericht, dat bestaat uit jonge musici uit de kansarme wijken van het land. Sindsdien is Elsebroich steeds meer gaan dirigeren, met name in Zuid-Amerika. Daar wil Floris meer over weten.

Het topensemble 3VIOLAS bestaat uit de altviolisten Hessel Moeselaar, Floris Faber en Geerten Feller. De 3 mannen spelen eigen composities die zweven tussen de genres klassiek, pop, filmmuziek en minimal music. In een van hun nieuwe projecten gaat 3VIOLAS samenwerken met experimental visual artist Vincent Rang. Ze laten zich daarbij inspireren door het groeien van een boom. Op zaterdag 22 oktober spelen de 3VIOLAS een concert op het ADE (Amsterdam Dance Event). Kijk hier voor meer informatie.

Als jonge helden ontvangen we deze week het Dokwerk Saxophone Quartet. De vier leden komen uit vier verschillende hoeken van de wereld en hebben elkaar in het cultureel diverse Amsterdam gevonden. Ze hebben in Portugal een grote prijs gewonnen en mogen daarom hun debuut-cd maken. In Podium Klassieke komen ze zich presenteren met opzwepende muziek van De Falla.

Het Franse tangokwintet Quinteto Respiro komt naar Nederland voor een aantal concerten. Op het programma natuurlijk veel muziek van Astor Piazzolla, maar het kwintet van klarinet, viool, contrabas, bandoneon en piano heeft zich onlangs ook gestort op de Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski, een hoogtepunt uit de Russische Romantiek van de 19de eeuw. In Podium Klassiek horen we een voorproefje met special guest Lucas Dorado op vibrafoon. Kijk hier voor meer informatie over de concerten en voor alle speeldata!

En Fuse is er weer! Het huissextet van Podium Klassiek is gefascineerd geraakt door het enige echte popidool uit de klassieke muziek: de Amerikaanse componist Eric Whitacre. Whitacre schrijft toegankelijke koormuziek die wereldwijd met veel enthousiasme wordt uitgevoerd. Hij is ook bekend van een project met een virtueel koor, dat bestaat uit zangers uit de hele wereld die vanuit huis via een videoverbinding samenzingen. Fuse speelt een van zijn topstukken: Sleep.

Mike Boddé neemt tekenaar Paul Faassen mee naar de studio, want in de tekeningen van Paul zit volgens Mike muziek! Mike improviseert muziek bij de animaties van Paul.

Zondag 16 oktober 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Video niet beschikbaar

Muziek uit de uitzending:

Leonard Elschenbroich & Alexei Grynyuk
Sergej Prokofjev

Cellosonate in C gr.t., Op. 119: deel 2. Moderato
Schilderij: Mykhailo Berkos - Apple Tree in Bloom

Dokwerk Saxophone Quartet
Manuel de Falla / arr. José Manuel Bañuls Marcos
La vida breve: Danza española
Schilderij: Joaquín Sorolla - La última copla

Leonard Elschenbroich & Alexei Grynyuk
Johannes Brahms

Vier ernste Gesänge op. 121: nr. 2. Ich wandte mich und sahe an alle
Schilderij: Paul Gauguin - Arlésiennes (Mistral)

Fuse
Eric Whitacre / arr. Max Knigge
Sleep
Schilderij: John Singer Sargent - Lady and Child Asleep in a Punt under the Willows

Quinteto Respiro & Lucas Dorado
Modest Moessorgski / arr. Gustavo Beytelmann
Schilderijententoonstelling: deel 1. Promenade & deel 6. Tuilerieën
Schilderij: Schilderijen van een tentoonstelling - Viktor Hartmann

3VIOLAS
Mei
Beeld: Vincent Rang

Mike Boddé & vrienden
Beeld: Paul Faassen

Ster advertentie
Ster advertentie