Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 20 november

foto: Gijs Koolfoto: Wessel de Groot
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 20 november

Floris Kortie ontvangt mezzosopraan Tania Kross, contrabassist Rick Stotijn, violist Diana Fakour en pianist Natasja Douma, hoornist Mees Vos en basklarinettist Ana Prazeres, Jorge Losana en vocaal ensemble Cantoría, en Camerata RCO

Mezzosopraan Tania Kross woont sinds een tijd weer op haar eiland Curaçao. Al woonde ze nog zo lang in Nederland, een gevoel van heimwee heeft haar nooit verlaten. In Podium Klassiek vertelt ze over de muziek van Curaçao, over de muzikale melting pot die de Antillen zijn. Centraal staat daarbij haar liefde voor de muziek van componist Oswin ‘Chin’ Behilia.

Top-contrabassist Rick Stotijn heeft een nieuw album opgenomen met Italiaanse concerten, al dan niet origineel voor contrabas geschreven. En zoals dat is met Italiaanse muziek, de link met opera is altijd aanwezig! Camerata RCO begeleid hem in bewerkingen van Marijn van Prooijen.

De zangers van het Spaanse Cantoría hebben zich gespecialiseerd in de Iberische muziek uit de 15de en 16de eeuw. Dat was de tijd van de polyfone muziek, meerstemmige muziek waarin elke stem, hoog en laag, een eigen melodische inbreng heeft. Oprichter Jorge Losana kan daar met veel enthousiasme over vertellen. Volgens hem is de muziek uit die periode veel minder strikt en streng dan wij denken.

Jonge Held is de 16-jarige violist Diana Fakour. Ze heeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ontving dit jaar de Coosje Wijzenbeek Prijs als halve finalist van het Nederlands Vioolconcours (Davina van Wely Prijs). Samen met pianist Natasja Douma speelt ze de Habanera van Ravel.

Mike Boddé wil een van zijn oudere composities spelen, een stuk dat hij opdroeg aan zijn vrouw: Wilskracht. In Podium Klassiek horen we Mike samen met hoornist Mees Vos en basklarinettist Ana Prazeres in een nieuw arrangement van Tom Trapp.

In Podium Klassiek Extra volgen we theatermaker en liedjesschrijver Steef de Jong. De Jong maakte onlangs zijn debuut bij De Nationale Opera met Operetta Land. Hij schreef en regisseerde de operette niet alleen, hij ontwierp ook de decors en kostuums, én hij zong en speelde zelf mee. Podium Klassiek Extra wordt uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Klassiek.

Zondag 20 november 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Video niet beschikbaar

Muziek uit de uitzending:

Rick Stotijn & Olivier Thiery & Camerata RCO
Giovanni Bottesini / arr. Bogusław Furtok
Passione amorosa: deel 3. Allegro
Schilderij: Among the Olive Trees in Settignano - Telemaco Signorini

Diana Fakour & Natasja Douma
Maurice Ravel
Pièce en forme de habanera
Schilderij: Capri Girl on a Rooftop - John Singer Sargent

Tania Kross & Thijs Borsten
Oswin ‘Chin’ Behilia
Sunú
Schilderij: Curaçao Nude - Suzanne Perlman

Mike Boddé & Mees Vos & Ana Prazeres
Mike Boddé / arr. Tom Trapp
Wilskracht
Schilderij: Sunset on the St. Lawrence - Oscar Bluemner

Rick Stotijn & Camerata RCO
Giovanni Bottesini / arr. Marijn van Prooijen
Élegie par Ernst. Adagio melanconico appassionato
Schilderij: Italian Landscape - Johann Wilhelm Schirmer

Cantoría
Mateo Flecha
Gloria.. pues naçió
Schilderij: La Sagrada Familia y san Juan - Andrés de la Concha

Cantoría
Mateo Flecha
El Toro
Schilderij: A Bull - Balthasar Paul Ommeganck

Ster advertentie
Ster advertentie