Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 11 december

foto: Calypso Thebaudfoto: Calypso Thebaud
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 11 december

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen saxofonist Ties Mellema en percussionist Barry Jurjus, cellist Isaac Lottman, fagottist Alban Wesly, pianist Vivianne Cheng, leden van het Concertgebouworkest, mondharmonicaspeler Antonio Serrano en Fuse!

Saxofonist Ties Mellema en percussionist en drummer Barry Jurjus vormen samen PEAX, waarin ze hun gedeelde liefde voor klassiek, jazz, en wereldmuziek en funk samenbrengen. Op 11 december releasen ze hun nieuwste nummer: SPIVA. Dit stuk gaan ze ook spelen in de uitzending, naast het klassieke lied Après un Rêve van Gabriel Fauré

Fagottist Alban Wesly van Calefax Rietkwintet is mede oprichter van de WijkJury Muziek Amsterdam, waarbij mensen die normaal nooit gesproken naar concerten gaan -maar dat wel graag zouden willen- hun oordeel kunnen geven over klassieke optredens. In Podium Klassiek voegen we de daad bij het woord en laten we de jury genieten van pianist Vivianne Cheng en leden van het Concertgebouworkest in het derde en laatste deel van Beethovens Vierde Pianoconcert. Wat horen onbevangen oren in deze muziek?

📢 Als je thuis denkt: ik wil zelf in de WijkJury, of ik ken iemand voor in de WijkJury, of grootser nog: ik wil een WijkJury Muziek beginnen in een andere stad. Mail dan naar podiumklassiek@ntr.nl!
Kijk hier voor meer informatie over de WijkJury: femaleeconomy.nl.

Jonge Held is deze zondag cellist Isaac Lottman. Lottman werd tweede bij het Cello Biënnale Concours. In Podium Klassiek speelt hij uit de F-A-E-Sonate het scherzo van Johannes Brahms.

Fuse
neemt de Spaanse mondharmonicaspeler Antonio Serrano mee. Violist Julia Philippens leerde hem kennen op Amersfoort Jazz, waar ze beiden met pianist Peter Beets speelden. Volgens Julia ís Antonio Serrano muziek: “Hij ging na afloop mee naar de kroeg en kreeg ook daar iedereen op de stoelen met een blues.” In Podium Klassiek speelt hij met Fuse o.a. I got rhythm, het beroemde lied van George en Ira Gershwin.

Mike Boddé duikt in de muziek van de grote Wolfgang Amadeus Mozart. Om geen enkele denkbare reden is deze minder vaak te horen geweest in Podium Klassiek / Witteman. Mike is van oudsher geen fan van Mozart, maar laat zich graag overtuigen van zijn genialiteit.

Zondag 11 december 2022, van 18.15 tot 19.15 uur op NPO 2

Video niet beschikbaar

Muziek en schilderijen uit de uitzending:

Ties Mellema & Barry Jurjus
Gabriel Fauré

Après un rêve
Schilderij: Georgia O'Keefe - Grey Blue and Black, Pink Circle

Isaac Lottman & Noriko Yabe
Johannes Brahms

F-A-E Sonate: Scherzo
Schilderij: Joseph Mallord William Turner - Sunset on the River

Ties Mellema & Barry Jurjus
Spiva
Schilderij: Vassily Kandinsky – Color Study Squares with Concentric Circles

Vivianne Cheng & Leden Concertgebouworkest
Ludwig van Beethoven

Pianoconcert nr. 4: Rondo (Vivace)
Schilderij: Duitse Schilder (imitator van A. Watteau) - The Grove of Love

Mike Boddé
Wolfgang Amadeus Mozart

Sonate nr. 2: Adagio & improvisatie
Schilderij: Egon Schiele - Four trees

Antonio Serrano
Francisco Tarrega / Arr: Antonio Serrano
Recuerdos de la Alhambra
Schilderij: Hal van de Ambassadeurs, Alhambra, Granada - Joaquín Sorolla y Bastida

Antonio Serrano & Fuse
George Gershwin
/ arr. Rob Horsting
I Got Rhythm
Schilderij: John Peter Russell - The garden

Ster advertentie
Ster advertentie