Podium Klassiek
NTR

Podium Klassiek 9 oktober

foto: Laetitia Gerards & Raoul Steffanifoto: Laetitia Gerards & Raoul Steffani
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Klassiek 9 oktober

Floris Kortie en Dieuwertje Blok ontvangen fotografiekenner Hans Aarsman, de jonge trombonist Jisse Kuipers, sopraan Laetitia Gerards, bariton Raoul Steffani, pianist Daan Boertien, Matangi Quartet en het Ciconia Consort.

Fotograaf, journalist, schrijver en theatermaker Hans Aarsman buigt zich in de Volkskrant over foto’s die de wereld bezighouden. Hij analyseert ze met humor en laat zijn lezers beter kijken. In Podium Klassiek vertelt Aarsman over de rages en modes die heersen over de fotografie van klassieke musici.

Jonge Held is deze week trombonist Jisse Kuipers. Hij komt uit het Friese dorp Hurdegaryp en is als 12-jarige een van de jongste leden van het JongNBENoord, een talentenorkest van het Nederlands Blazersensemble. Voor een trombonist is Jisse Kuipers behoorlijk jong, want het is fysiek gezien een zwaar instrument. In Podium Klassiek speelt hij een Cavatine van Camille Saint-Saëns.

Sopraan Laetitia Gerards, bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien gaan op de Nederlandse podia het Italiaanse Liederenboek van Hugo Wolf uitvoeren – de absolute top van het liedrepertoire voor twee stemmen. Geroemd maar bij het grote publiek niet bekend. De cyclus gaat over het liefdesleven van een jongen en een meisje. Hij adoreert haar, maar zij denkt: voor jou tien anderen.
Raoul, Laetitia en Daan gaan op een kleine tournee met het Italiaanse liederenboek. Hun eerstvolgende concert is 19 oktober in Enschede. Kijk hier voor meer informatie en alle data.

Het Matangi Quartet
speelt binnenkort in Rotterdam samen met het jeugdige Viride Kwartet alle strijkkwartetten van Willem Pijper. De componist wordt in de havenstad herdacht vanwege zijn 75ste stervensjaar. De naam kennen veel mensen nog wel, maar zijn muziek? Dieuwertje gaat op onderzoek uit. De Matangi’s spelen het Scherzo uit het Eerste Strijkkwartet.
Zondag 16 oktober treedt het Matangi Quartet op in De Doelen in Rotterdam. Het concert is onderdeel van een festival rond de muziek van Willem Pijper. Kijk hier voor het programma.

Ook Mike Boddé wil een lans breken voor een Nederlandse componist. Hij is dol op de muziek van Rogier van Otterloo en met name zijn filmmuziek voor Soldaat van Oranje. Samen met Matangi Quartet speelt hij daaruit een van de mooiste delen.
Mike wil meer aandacht geven aan Nederlandse componisten. Daarom hebben we een speellijst op Spotify gemaakt met muziek van Nederlandse componisten. De afspeellijst vind je hier. Mail naar podiumklassiek@ntr.nl om muziek voor te dragen!

Het Ciconia Consort uit Den Haag bestaat 10 jaar en dat gaat het strijkorkest vieren met een tournee. Op het programma Slavische muziek van o.a. muziek van Josef Suk en Franz Liszt. Een goed moment om ook de Amsterdamse studio van Podium Klassiek te bezoeken! We horen een stuk dat sinds zijn première in 1875 een publieksfavoriet is: de Serenade voor Strijkers van Antonín Dvořak.
Het Ciconia Consort speelt de komende tijd een aantal concerten door het land. Zondag 16 oktober zijn ze in Delft. Kijk hier voor meer informatie en alle data.

Video niet beschikbaar

Muziek uit de uitzending
Ciconia Consort
Antonín Dvořak
Serenade voor strijkers in E gr.t., Op. 22: deel 3. Scherzo: Vivace

Jisse Kuipers & Frans Douwe Slot
Camille Saint-Saëns
Cavatine, Op. 144

Jeannette van Schaik & Trio 258
Giacomo Puccini / arr. Henk de Vlieger
O mio babbino caro (uit de eenakter Gianni Schicchi)

Matangi Quartet
Willem Pijper
Strijkkwartet nr. 1: deel 2. Scherzo

Mike Boddé & Pauline Oostenrijk & Matangi Quartet
Rogier van Otterloo
Soldaat van Oranje: Esther

Raoul Steffani & Laetitia Gerards & Daan Boertien
Hugo Wolf
Italienisches Liederbuch:
Nr. 3. Ihr seid die Allerschönste (bariton)
Nr. 10. Du denkst mit einem Fädchen mich zu fangen (sopraan)
Nr. 13. Hoffärtig seid Ihr, schönes Kind (bariton)
Nr. 46: Ich hab’ in Penna einen Liebsten wohnen

Raoul Steffani & Laetitia Gerards & Daan Boertien
Robert Schumann
Unterm Fenster

Ciconia Consort
Antonín Dvořak
Serenade voor strijkers in E gr.t., Op. 22: deel 1. Moderato

Ster advertentie
Ster advertentie