Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 14 november

foto: Radovan Subinfoto: Radovan Subin
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 14 november

Paul Witteman ontvangt violist Josef Špaček en pianist Miroslav Sekera, fluitiste Sarah en harpiste Merle van der Lijke, gitarist Tim Langedijk, Dudok Quartet Amsterdam, en Slagwerk Den Haag.

Video niet beschikbaar

De Tsjechische topviolist Josef Špaček is in het land voor concerten in Amsterdam. Een mooi moment om hem voor te stellen aan de kijkers van Podium Witteman. Zijn beide albums met Tsjechische muziek gooien hoge ogen en Josef Špaček wil niets liever dan ons alles vertellen over componisten als Josef Suk en Bedřich Smetana. Zijn vaste pianist Miroslav Sekera begeleid hem in zijn optreden. Josef Špaček speelt op de ca. 1732 “LeBrun; Bouthillard” Guarneri del Gesù viool, genereus in bruikleen van Ingles & Hayday.

Het Dudok Quartet Amsterdam heeft een plaat gemaakt met alle strijkkwartetten van Johannes Brahms. Bijzonder is dat ze daarvoor darmsnaren op hun instrumenten hebben gespannen, want in Brahms’ tijd waren er nog helemaal geen stalen of nylon snaren. Natuurlijk klinkt de muziek daardoor heel anders. Primarius Judith van Driel legt uit waarom.

Pauls Jonge Helden van komende zondag zijn de zussen Sarah en Merle van der Lijke. Sarah is 15 jaar en speelt fluit, Merle is 16 jaar en speelt harp. Als duo traden ze onlangs op in de grote zaal van TivoliVredenburg. Ook als solisten zijn beide zussen succesvol. Zo wonnen ze allebei prijzen op het Prinses Christina Concours, en traden zowel Sarah als Merle solistisch op tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. In de uitzending zullen ze de ‘Danse Lente’ van de Belgische componist Joseph Jongen uitvoeren.

Floris Kortie
gaat op bezoek bij Amare, het nieuwe cultuurgebouw in Den Haag dat binnenkort officieel wordt geopend. Samen met celliste Justa de Jong van het Residentieorkest keurt Floris de akoestiek van de grote zaal. En Slagwerk Den Haag, dat in het openingsweekend een belangrijke bijdrage levert, speelt een feestelijk stuk!

Mike Boddé hoort vaker popballads in klassieke liederen. Neem bijvoorbeeld ‘Après un rêve’ van Gabriel Fauré. Dat kan volgens hem uitstekend met een elektrische gitaar worden uitgevoerd. Gitarist Tim Langedijk komt laten horen hoe mooi dat klinkt!

Ellebogenwerk, rivaliteit, bikkelharde concurrentie. In de Podium Witteman Podcast gaat Floris in gesprek met de componisten Karmit Fadael en Jan Pieter Koch over het muzikale strijdtoneel dat voor het publiek vaak onzichtbaar blijft. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar het tweede deel van het feestelijke concert dat de NTR ZaterdagMatinee programmeerde ter gelegenheid van de 85ste verjaardag Steve Reichs. Reichs beroemdste stuk ‘Music for 18 Musicians’ wordt uitgevoerd door de Colin Currie Group en Synergy Vocals. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Muziek uit de uitzending:

Dudok Quartet Amsterdam
Johannes Brahms
Strijkkwartet nr. 2: Finale. Allegro non assai

Sarah & Merle van der Lijke
Joseph Jongen
Danse lente

Josef Špaček en Miroslav Sekera
Bedřich Smetana
Uit het vaderland: Andantino moderato

Slagwerk Den Haag
Doudou N’Diaye Rose
Rose Rythm

Dudok Quartet Amsterdam
Johannes Brahms
Strijkkwartet nr. 3: Andante

Tim Langedijk & Mike Boddé
Gabriel Fauré
Après un rêve

Beelden uit de uitzending:

Dudok Quartet Amsterdam (I): Franz von Stuck – De rondedans

Merle en Sarah van der Lijke: August Malmström – Dansende feeën

Josef Spacek: Antonin Chitussi – Ronov nad Doubravou

Slagwerk Den Haag: Paul Klee – Voornemen

Dudok Quartet Amsterdam (II): Franz von Stuck – Vallende sterren

Mike Boddé & Tim Langedijk: Evelyn de Morgan – Nacht en slaap

Ster advertentie
Ster advertentie