Podium Witteman
NTR

Kijk terug: Podium Witteman 20 oktober

  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk terug: Podium Witteman 20 oktober

Paul Witteman ontvangt pianist Nino Gvetadze, bestuurder en muziekkenner Henk van der Meulen, slagwerker Kalina Vladovska, cellist Alexander Rudin en fortepianist Aapo Häkkinen

De Georgisch Nederlandse pianiste Nino Gvetadze komt een lans breken voor de Engelse componist Cyril Scott. Hij werd geroemd door zijn tijdgenoten Debussy en Stravinski, maar na de Tweede Wereldoorlog is zijn muziek compleet in vergetelheid geraakt. Ten onrechte natuurlijk. Volgens Gvetadze is zijn muziek ‘rijk, teder en meditatief’. We zijn benieuwd!

Pauls Jonge Held is deze week slagwerker Kalina Vladovska. Zij bespeelt de tupan, een traditionele trom uit haar vaderland Bulgarije. De tupan is een grote trom met twee vellen, die wordt bespeeld met twee verschillende stokken: rechts een dikke stok voor de zware tellen, en links een dunne, het riet, voor het invulwerk. Kalina is op 27 oktober te horen in AVROTROS Spiegelzaal. Ook verzorgt ze vier concerten met het Jeugd Orkest Nederland, 29 & 30 december en 3 & 4 januari 2020.

Henk van der Meulen is naast directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een muziekfanaat met een enorme kennis. In Podium Witteman komt hij ons alles vertellen over de vernieuwingen die de grensverleggende componist Claudio Monteverdi introduceerde in de 17de eeuw.

De arpeggione is een vergeten muziekinstrument uit de 19de eeuw; een kruising tussen de gitaar en de cello. We kennen het instrument eigenlijk alleen nog van de titel van die ene beroemde Arpeggione-Sonate van Franz Schubert. Die sonate wordt altijd op cello gespeeld, maar wij horen hem zoals hij is bedoeld, gespeeld door Alexander Rudin (arpeggione) en Aapo Häkkinen (fortepiano).

In Korties Kwesties muziek uit het heelal! Het trio Trifid laat zich inspireren door de ruimte. Als je meer wilt horen van deze ruimtemuziek, komende maanden speelt Trifid op toepasselijke locaties: planetaria en sterrenwachten door heel Nederland. Van Space Expo Noordwijk tot de sterrenwacht in Heerhugowaard. Bekijk de tour

In Podium Witteman Extra gaat Emma van der Schalie langs bij de Viooldag 2019 in Utrecht, waar jonge violisten in aanraking komen met verschillende viooltechnieken. Zo zijn er onder andere workshops en masterclasses van barokviolist Shunske Sato, klassiek violist Peter Brunt en improviserend violist Tim Kliphuis. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie