Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 2 mei

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 2 mei

Paul Witteman ontvangt zangeres Sterre Konijn, flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, cellist Maya Fridman, marimbaspelers Steije Maurer & Joep de Mooij, danseres Conchita Boon, percussionisten Dámaso Escauriaza & Elías Blanco, pianist Daniël van der Hoeven, en Chimaera Trio.

Zangeres Sterre Konijn heeft samen met een aantal muzikale vrienden het album ‘Een’ opgenomen. De coronatijd heeft Sterre aan het denken gezet en zij heeft daarom liederen bijeengezocht die in het teken staan van verbondenheid versus eenzaamheid. Om haar boodschap kracht bij te zetten biedt Sterre de komende weken één-op-één-concerten aan: één musicus speelt voor één man of vrouw publiek. Paul Witteman werd meteen nieuwsgierig en fungeert deze week als haar eerste solopubliek!

Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel speelt naarmate hij ouder wordt steeds vaker met jong flamenco-talent. Dit keer neemt hij 3 studenten van hem mee: de aanstormende jonge danseres Conchita Boon, en twee razend virtuoze percussionisten: Dámaso Escauriaza en Elías Blanco.

In Pauls Monument speelt topcellist Maya Fridman het indrukwekkende en meeslepende ‘Prayer’ van de Zwitsers/Amerikaanse componist Ernest Bloch. Dit gebed voor cello komt uit zijn cyclus ‘From Jewish Life’, een werk uit Blochs z.g. Joodse periode, waarin hij zich liet inspireren door oude Joodse melodieën, zowel uit de volksmuziek als de religieuze muziek. Maya speelt samen met musici van Amsterdam Sinfonietta.

Pauls Jonge Held is de 16-jarige marimbaspeler Steije Maurer. Vijf jaar geleden was hij ook al te gast als piepjong talent, en hij maakte toen veel indruk. Steije heeft inmiddels een waslijst aan prijzen op zijn naam staan en neemt dit keer een ander groot marimbatalent mee: Joep de Mooij (18). De jongens spelen het wervelende eerste deel uit het klavierconcert in d klein, samen met pianist Daniël van der Hoeven. Houd voor het concert van Steije en Joep op 20 juni de website van het Koninklijk Conservatorium Den Haag in de gaten.

Floris Kortie duikt in het leven van de veelbesproken dirigent Willem Mengelberg, de wereldberoemde chef-dirigent van het Concertgebouworkest in de eerste helft van de vorige eeuw. Mengelberg raakte na WOII in opspraak door zijn uitgesproken sympathie voor de Duitse bezetter. Maar geschiedschrijving is nooit af, zoals de nieuwe documentaire ‘De lijst van Mengelberg’ laat zien. We horen muziek uitgevoerd door het Chimaera Trio.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar het concertprogramma Rituelen van Maya Fridman op de Cello Biënnale van 2020. Ze speelt muziek van onder andere Bryce Dessner en Calliope Tsoupaki. De achtste editie van de Cello Biënnale Amsterdam vond vanwege het Coronavirus in 2020 uitsluitend online plaats in samenwerking met NTR, NPO Radio 4, BIMHUIS TV en SALTO TV. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 2 mei 2021, van 18.15 tot 19.15 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie