Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 10 januari

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 10 januari

Paul Witteman ontvangt dirigent Otto Tausk, kersverse chef-dirigent van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, samen met strijkers van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, theorbist Mike Fentross, counter tenor Maarten Engeltjes, klarinettist Jules Baeten en Fuse!

Otto Tausk is de nieuwe chef-dirigent van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, de samenvoeging van het Gelders Orkest en Het Orkest van het Oosten. Hij is terug in Nederland, waar hij ooit begon als assistent van de wereldberoemde Valéry Gergiev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast zijn nieuwe aanstelling is hij nog chef-dirigent van de Vancouver Symphony Orchestra. Hij vertelt over het vak van dirigeren en zijn liefde voor muziek. Een strijkersensemble van Phion (Cecile Huijnen - viool, Cindy Albracht - viool, Eva Pawolka - altviool, René Berman - cello en Erik Olsman - contrabas) is te gast en speelt 'Lyric for Strings' van George Walker.

De muziek van de Nederlandse componist Willem de Fesch, geboren in 1687, is voor het grote publiek nog niet zo bekend. Theorbist en dirigent Mike Fentross wil daar verandering in brengen en brengt een gloednieuwe cd uit met verschillende Concerti Grossi, samen met zijn ensemble La Sfera Armoniosa en violiste Lidewij van der Voort.
Sopraan Channa Malkin komt een lied van Willem de Fesch zingen uit '6 English songs' met musici Lidewij van der Voort en Octavie Dostaler-Lalonde o.l.v. Mike Fentross.

Pauls Jonge Held is de 22-jarige klarinettist Jules Baeten. Hij komt een deel uit de klarinetsonate van Francis Poulenc spelen. Op 21 maart geven Jules Baeten en Elisabeth Rikken een concert in Cuijk. Kijk hier voor meer informatie.


Met een nieuw muzikaal jaar in het verschiet verdiept Floris Kortie zich in de geschiedenis van St. Cecilia, de beschermheilige van de muziek. Door de eeuwen heen hebben vele componisten hun muziek aan haar opgedragen. Counter tenor Maarten Engeltjes en luitist Mike Fentross zullen de prachtige aria ‘Here the deities approve’ (vert.Bert Nieuwenhuize) uit ‘Welcome to all the pleasures’ van Henry Purcell uitvoeren.


Fuse is er weer en brengt deze keer Georgische muziek mee van de componist Sulkhan Tsintsadze. Celliste Mascha van Nieuwkerk is met zwangerschapsverlof en wordt vervangen door de Georgische celliste Ketevan Roinishvili. Tijd voor Fuse om zich onder te dompelen in de muziek van Ketevans vaderland.

Mike Boddé liet zich als student inspireren door het Zen Boeddhisme, althans.. hij hield in die tijd heel erg van het Grote Nietsdoen. In deze huidige tijd is het niets doen een stuk moeilijker, zo ervaart hij. Hij schreef het piano solo stuk ‘Wu Wei’.

Uitzending: zondag 10 januari 2021, van 18.20 tot 19.20 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie