Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 9 mei

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 9 mei

Paul Witteman ontvangt sopraan Channa Malkin, componist Karmit Fadael, cellist Tom Feltgen, violist Tosca Opdam, pianist Alexander Ullman, pianist Artem Belogurov, harpbouwer Joris Beets, harpist Remy van Kesteren, Leerorkest, en Fuse!

Sopraan Channa Malkin komt op deze Moederdag praten over haar nieuwe album ‘This is not a lullaby’. Geïnspireerd door de emotionele impact van de geboorte van haar zoon Ezra, heeft ze het moederschap als thema genomen en liederen gekozen voor en over kinderen, waaronder, anders dan de titel doet vermoeden, ook enkele wiegeliederen. Pianist Artem Belogurov komt Channa begeleiden.

Componist Karmit Fadael kreeg dit jaar van het Radio Filharmonisch Orkest een stipendium om meerdere stukken te componeren – een unieke kans voor haar om ervaring op te doen. Eerder hoorden we in Podium Witteman ‘Nachtgezang’ door het RFO. Deze keer is het de beurt aan Fuse!

We gaan met Fuse terugkijken op een indrukwekkend seizoen. Fuse speelde in Podium Witteman het een na het andere onbekende, doch meer dan geweldige topstuk. En alleen maar van vrouwelijke componisten. Tijd om ervoor uit te komen dat dit geen toeval was. Kijk hier voor meer informatie over het concert van Fuse in de Doelen op 12 mei.

Pauls Jonge Held is dit keer de Luxemburgse cellist Tom Feltgen (1997). Tom volgt een master aan het Conservatorium van Amsterdam en won afgelopen oktober de Derde Prijs bij het Nationaal Cello Concours. Tijd voor een kennismaking! Pianist Noriko Yabe begeleidt hem in de Cavatine uit de Cellosonate van Francis Poulenc.

Violist Tosca Opdam en pianist Alexander Ullman spelen het eerste deel een onvoltooid gebleven vioolsonate uit 1838 van Felix Mendelssohn. Pas in 1953 kwam er dankzij de legendarische meesterviolist Yehudi Menuhin een speelbare versie. Kijk hier voor meer informatie over het concert van Tosca en Alexander in de Doelen op 30 mei.

Floris Kortie draagt het muziekonderwijs een warm hart toe. Een van de bekende struikelblokken voor goedwillende ouders zijn de hoge kosten van een instrument. Vooral een klassieke harp is erg duur. Maar dat gaat veranderen! Harpbouwer Joris Beets heeft een mini-Delta Harp ontworpen, de eerste doe-het-zelf bouwharp ter wereld, eentje die betaalbaar én goed bespeelbaar is. Remy van Kesteren en het Leerorkest komen het instrument demonstreren. Het Leerorkest droomt ervan om 300 harpen te laten maken. Wil je meedoen aan de crowdfunding actie kijk dan hier! Op 15 & 16 mei vindt het Dutch Harpfestival plaats.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar een portret van harpist Remy van Kesteren door regisseur Jan Kelder. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Podium Witteman: zondag 9 mei 2021, van 18.15 tot 19.15 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie