Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 9 januari

foto: RD, Anton Dommerholtfoto: RD, Anton Dommerholt
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 9 januari

Paul Witteman ontvangt Componist des Vaderlands Martin Fondse, beiaardier Boudewijn Zwart, harpist Anneleen Lenaerts, Trio Fidélité, en Gospelkoor G-Roots.

Video niet beschikbaar

Om het nieuwe jaar in te luiden heeft onze kersverse Componist des Vaderlands Martin Fondse een stuk geschreven voor het mobiele carillon van beiaardier Boudewijn Zwart. Boudewijn Zwart bespeelt kerktorens in heel Nederland in Ede, Nijkerk, Dordrecht, Amsterdam en nog veel meer steden, maar bezit ook een ‘mobiel carillon’: een carillon dat op elke gewenste plek bespeeld kan worden, zo ook in de studio van Podium Witteman. Niet alleen brengt hij het nieuwe stuk van Martin Fondse ten gehore, ook zal hij samen met pianiste Evelena Vorontsova en cellist Jeroen den Herder een stuk van eigen hand gaan uitvoeren.
Luister hier naar de Podium Witteman podcastaflevering met Boudewijn Zwart over kerkklokken.

Harpist Anneleen Lenaerts vertrok 10 jaar geleden naar Wenen voor een proefjaar bij de Wiener Philharmoniker. Nu is Anneleen vaste harpist bij het wereldberoemde orkest en is ze helemaal ingeburgerd in de ‘stad van de muziek’. Haar nieuwe album is bedacht als een eerbetoon aan haar nieuwe thuisstad: Vienna Stories.

In Pauls Jonge Helden is het Trio Fidélité te gast. Het pianotrio bestaat uit violist Alice van Binsbergen (18 jaar), cellist Jertil Oláh (18 jaar) en pianist Zara Le Clercq (19 jaar). De drie musici leerden elkaar kennen op de Sweelinck Academie in Amsterdam en stonden afgelopen jaar in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. In de uitzending zullen ze een deel spelen uit het Pianotrio van Germaine Tailleferre.

In het kader van Nederland Korenland duikt Floris Kortie in de geschiedenis van de Amerikaanse gospelmuziek. We horen daarbij de prachtige zang van het Gospelkoor G-Roots!

Beelden uit de uitzending:

Anneleen Lenaerts (I): Eugène Boudin - Strandscène
Trio Fidelité: Marie Laurencin – Het elegante bal, een dans op het platteland
Boudewijn Zwart: Arshile Gorky – De ploeg en het lied
Boudewijn Zwart, Eveline Vorontsova & Jeroen den Herder: Claude Monet – San Giorgio Maggiore bij schemering
Mike Boddé: Wassily Kandinsky – Een centrum
Anneleen Lenaerts (II): Adolf Hohenstein – Setdesign voor de première van La bohème
G-Roots: Robert S. Duncanson – Landschap met regenboog

Ster advertentie
Ster advertentie