Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 5 december

foto: hannashybayeva.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 5 december

Paul Witteman ontvangt pianist Hanna Shybayeva, contrabassist Sasha Witteveen, percussionist Guillaume Strijdhagen en hoboïst Han de Vries.

Video niet beschikbaar

De Belarussische meesterpianist Hanna Shybayeva kwam in 1998 naar Nederland en is niet meer weggegaan. Ze heeft hier een glansrijke carrière opgebouwd, maar de politieke wantoestand in haar geboorteland gaat haar natuurlijk zeer aan het hart. Om de mensen in Belarus te helpen is zij met bevriende musici in Polen en Duitsland de beweging ‘Music for Belarus’ gestart. Ze vertelt er alles over en speelt een prachtig stuk dat gebaseerd is op een Belarussisch volksliedje van haar landgenoot Konstantin Yaskou.

Contrabassist Sasha Witteveen is een van Nederlands grootste muzikale talenten. Zij maakte ooit grote indruk met haar optreden in Podium Witteman. Mike Boddé was zo weg van haar dat hij contact heeft gehouden. In Podium Witteman willen beiden een lans breken voor de wonderschone muziek van de Nederlandse componist Henriëtte Bosmans (1895-1952), die in een tijd leefde dat vrouwelijke componisten nauwelijks serieus genomen werden. Sasha en Mike spelen ‘Nuit calme’; origineel geschreven voor cello en piano en een miskend topstuk uit het 20ste-eeuwse repertoire!

In Pauls Jonge Helden is percussionist Guillaume Strijdhagen te gast. De 17-jarige Guillaume is een groot en veelzijdig percussietalent. Zo speelt hij als solist, in diverse jeugdorkesten en in een brass band. Vorig jaar stond hij in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours waar hij de Publieksprijs kreeg uitgereikt. In de uitzending speelt hij het marimbastuk Monograph IV van de Canadese componist Richard Gibson.

Hoboïst Han de Vries neemt de Edison Klassiek Oeuvreprijs in ontvangst. De prijs is hem toegekend als een erkenning voor zijn enorme oeuvre en zijn buitengewone verdiensten voor de klassieke muziek. Alexei Ogrintchouk & Frank van de Laar spelen speciaal voor Han de Vries muziek van Johann Sebastian Bach.

Floris Kortie
presenteert een zeer wonderlijk historisch instrument, het componium. Museum Speelklok in Utrecht heeft een replica laten bouwen van dit 200 jaar oude instrument dat middels een ingenieus mechaniek geheel zelfstandig muziek speelt en componeert!

In de Podium Witteman Podcast heeft Floris Kortie twee typen vogelspotters te gast: Arjan Dwarshuis spot vogels in het wild en Ton Oudshoorn spot vogels in de muziek. Samen met Floris gaan ze op zoek naar de muzikaalste vogel en de mooiste vogelmuziek. De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman. In Podium Witteman Extra volop aandacht voor de legendarische Argentijnse tangocomponist Astor Piazzolla, die 100 jaar geleden is geboren. Muzikanten uit verschillende genres bespreken de invloed van zijn muziek en spelen zijn mooiste stukken.

Muziek uit de uitzending
Hanna Shybayeva
Scott Pender
Tango: Ms. Jackson Dances for the People

Guillaume Strijdhagen
Richard Gipson
Monograph IV

Hanna Shybayeva
Konstantin Yaskou
Lifehack #1 : Blossomed, blossomed the bird cherry

Mike Boddé & Sasha Witteveen
Henriëtte Bosmans
Impressions: deel 2. Nuit calme

Alexei Ogrintchouk & Frank van de Laar
Johann Sebastian Bach
Oster-Oratorium BWV. 249: deel 2. Adagio

Beelden uit de uitzending

Hanna Shybayeva (I): Gino Severini – De Pan-pan in de Monico
Guillaume Strijdhagen: Hilda af Klint – De kindertijd
Hanna Shybayeva (II): Joszef Rippl-Rónai – Kersenboom in bloei
Componium: Bastiaan van der Ast – Stilleven met schelpen
Mike Boddé en Sasha Witteveen: Archip Koeindzji – Nacht op de Dneper
Alexei Ogrintchouk & Frank van de Laar: Paul Signac - Ondergaande zon, sardinevissers, Concarneau

Ster advertentie
Ster advertentie