Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 11 april

  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 11 april

Paul Witteman ontvangt mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters, cellist Anastasia Kobekina en pianist Anna Fedorova, klarinettist Gerbrich Meijer, Das Neue Mannheimer Orchester, en Fuse!

Dankzij pianist Frank Peters is mezzosopraan Ekaterina Levental helemaal verliefd geworden op de liederen van de onbekende Russische componist Nikolaj Medtner. Levental en Peters zijn zo enthousiast dat ze alle liederen van Medtner gaan opnemen – een meerjarenproject van 5 cd’s, dat inmiddels is aanbeland bij volume 2. In Podium Witteman stellen ze Medtner met liefde voor aan een groter publiek! Kijk voor meer informatie over de liederen van Medtner hier.

Pauls Jonge Held is deze week de 23-jarige klarinettist Gerbrich Meijer uit Winsum. Gerbrich vertrok na het gymnasium in Groningen meteen naar het buitenland, naar Kopenhagen en later naar Los Angeles, waar zij sinds 2018 een Master volgt aan de prestigieuze Colburn Conservatory of Music. Vanwege corona volgt ze haar laatste jaar in L.A. online. En dat is misschien spijtig voor haar, maar gunstig voor ons. In Podium Witteman speelt ze samen met de vier strijkers van Fuse het langzame deel van het Klarinetkwintet van Carl Maria von Weber.

Fuse gaat een stuk spelen van de Amerikaanse jazzcomponist Maria Schneider. Het unieke van Schneider is dat ze zich heeft toegelegd op het componeren voor Big Bands. Ze schrijft vaak lange stukken die ze ook zelf als bandleider uitvoert en opneemt. Schneider is daarmee heel succesvol, getuige haar 7 Grammy Awards (onlangs nog voor het album ‘Data Lords’). Fuse speelt het ‘Concert in the Garden’ uit 2004, in een arrangement van Miho Hazama.

De Russische celliste Anastasia Kobekina wordt een van de grootste beloften van haar generatie genoemd. Met een vader als componist en een moeder als pianist viel de appel niet ver van de boom. Zij komt samen met pianist Anna Federova het derde deel spelen uit ‘Fantasiestücke’ Op.73 van Robert Schumann. Kijk voor meer informatie over de stream SPRING TIME van het Britten Jeugd Strijkorkest, waar Anastasia soleert, hier.

Mike Boddé liet zich door Ramses Shaffy inspireren (die erg van Russische componisten hield), en maakte een liefdeslied op een van de Paganini-Variaties van Rachmaninov.

Floris Kortie behandelt de Mannheimer Schule. Deze groep componisten aan het achttiende-eeuwse hof van Mannheim heeft een grote invloed gehad op de muziek van onder meer Haydn en Mozart. Das Neue Mannheimer Orchester brengt de muziek uit deze bloeiperiode tot leven. Op de lessenaars staat zondag muziek van Franz Ignaz Beck.

In de Podium Witteman Podcast spreekt Floris Kortie met sopraan Channa Malkin, die onlangs moeder is geworden, over de rol van ouderschap in het leven van een musicus. Verandert je blik op muziek? En wat geef je je kinderen muzikaal mee? De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar een optreden uit 2011 van de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor o.l.v. Michael Schönwandt. Het orkest speelt de Ouverture tot Der Freischütz van Carl Maria von Weber en de Suite l’Arlésienne nrs. 1 en 2 van Georges Bizet. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Uitzending: zondag 11 april 2021, van 18.15 tot 19.15 op NPO2

Ster advertentie
Ster advertentie