Podium Witteman
NTR

Podium Witteman 26 september

foto: www.paullewispiano.co.ukfoto: www.paullewispiano.co.uk
  1. Klassiekchevron right
  2. Podium Witteman 26 september

Paul Witteman ontvangt meesterpianist Paul Lewis, jazzdrummer John Engels, organist Alexander de Bie, en Fuse!

Video niet beschikbaar

De Engelse meesterpianist Paul Lewis is in Nederland en komt praten over de pianomuziek van Joseph Haydn. De Britse pianist is van zins om alle 62 pianosonates van Joseph Haydn op te nemen. Een bewonderingswaardig project. In Podium Witteman speelt hij het diepzinnige langzame deel uit Haydns 52ste sonate. Paul Lewis heeft onlangs een nieuw album uitgebracht met Piano Sonata's van Joseph Haydn. Meer informatie over het album vind je hier.

Als Pauls Jonge Held is deze week de jonge pianist en organist Alexander de Bie te gast. Alexander gaat ons alles vertellen over zijn liefde voor het orgel, de koning van de instrumenten. Hij speelt niet religieuze muziek van de Franse romantische componist Louis Vierne: het dynamische Scherzo uit diens Zesde Symfonie.

Dit seizoen neemt Fuse elke keer een gastartiest mee. Deze week trappen ze af met een Nederlandse jazzheld, de 86-jarige drummer John Engels. In de jaren zestig speelde Engels met The Diamond Five veelvuldig in de beroemde en beruchte Club Sheherazade in Amsterdam. Samen met Fuse zal hij die tijden doen herleven.

Floris neemt deze week het Bruckner Quartet mee. Een trombonekwartet in Nederland dat furore maakt met de muziek van Bruckner. Ze brengen de muziek van Bruckner naar plekken waar je zelden tot nooit Bruckner hoort. Op Instagram plaatst het Bruckner Quartet elke maand een nieuwe video van een Bruckner opname: A Brucker a Month.

In de Podium Witteman Podcast gaat Floris Kortie in gesprek met producer en labeleigenaar Frerik de Jong en zangeres Ekaterina Levental over de vraag: hoe maak je de perfecte muziekopname? De Podium Witteman Podcast verschijnt elke week en is te beluisteren via www.podiumwitteman.nl of je favoriete podcastapp.

In Podium Witteman Extra kunt u kijken naar de documentaire Weggewist over Hans Henkemans. Henkemans was een vooraanstaand componist, maar in een veranderende muziekwereld werd hij opeens als ouderwets beschouwd. Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO 2 Extra, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.

Podium Witteman omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

Muziek uit de uitzending

Fuse & John Engels
Oscar Pettiford / arr. Fuse
Bohemia After Dark

Alexander de Bie
Louis Vierne
Orgelsymfonie nr. 6 in b kl.t., Op. 59: deel 3. Scherzo

Paul Lewis
Joseph Haydn
Pianosonate in Es gr.t., Hob.XVI:52: deel 2. Adagio

Paul Lewis
Franz Schubert
Allegretto in c kl.t., D. 915

Bruckner Quartet
Anton Bruckner
Locus iste (motet)

Fuse & John Engels
Cees Smal / arr. Fuse
Lita’s Dance

Maria Pedano & Mike Boddé & Marius Preda
Mike Boddé
Aanraken hoort er weer bij

Ster advertentie
Ster advertentie