Podium
NTR

65.000 pagina's aan historische Italiaanse muziektijdschriften online

foto: Bertelsmann
  1. Klassiekchevron right
  2. 65.000 pagina's aan historische Italiaanse muziektijdschriften online

In Milaan huist het archief van Casa Ricordi. Dat is een toonaangevende muziekuitgever die sinds 1842 tijdschriften uitbrengt over klassieke muziek, opera-uitvoeringen en politieke zaken. Al hun tijdschriften tot 1965 zijn sinds kort gepubliceerd in het online Ricordi-archief, voor iedereen toegankelijk.

De tijdschriften bieden een inzicht in ruim 120 jaar Italiaanse (opera)geschiedenis en het rijke culturele leven in Italië. Ook voor de niet-Italianen is het interessant om doorheen te bladeren. De tijdschriften staan vol met illustraties, portretten, tekeningen van kostuums, historische foto's en bladmuziek.

Zesduizend edities zijn gescand en dat levert meer dan 65.000 pagina's op in het digitale archief. In samenwerking met de Wikipedia-gemeenschap worden alle teksten geanalyseerd en geordend, zodat alles gemakkelijk op te zoeken is.

Het online Ricordi-archief is trouwens nog veel groter. Doorzoekbaar (in het Engels en Italiaans) zijn onder meer partituren, brieven van componisten en schetsen van operadecors. Om een paar hoogtepunten te noemen: persoonlijke brieven van Liszt, de handgeschreven operapartituren van Verdi en de Capricci in Paganini's eigen handschrift.

foto: Archivio Storico Ricordi

24 Capricci in handschrift van Niccolò Paganini

Het gehele archief is toegankelijk via hun website: https://www.digitalarchivioricordi.com/en/

Ster advertentie
Ster advertentie