Podium
NTR

Grawemeyer Award voor Olga Neuwirth

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Grawemeyer Award voor Olga Neuwirth

De Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth ontvangt de belangrijkste Amerikaanse compositieprijs, de Grawemeyer Award, ter waarde van 100.000 dollar.

Neuwirth ontvangt de onderscheiding voor haar opera ‘Orlando’ die in 2019 in première ging bij de Weense Staatsopera. Een dubbele primeur want het was voor het eerst in 150 jaar dat het operahuis een opera van een vrouwelijke componist uitvoerde.

De opera Orlando baseerde Neuwirth op de gelijknamige roman van Virginia Wolf, waarin een jongeman op zekere dag ontwaakt in een vrouwenlichaam. Met dat thema had Neuwirth meteen een actueel thema te pakken: transidentiteit.
“Ik wilde de diversiteit van het leven weerspiegelen en laten zien dat seksuele aantrekkingskracht niet in een hokje te plaatsen is. Bovendien weigert het hoofdpersonage zich te laten betuttelen en neerbuigend te worden behandeld, iets wat vrouwen voortdurend overkomt.” Aldus Neuwirth die bekend staat om haar maatschappelijke engagement en strijd voor vrouwenemancipatie.
De prijs wordt april volgend jaar uitgereikt.

De Nederlandse componist Joël Bons won de award in 2018 voor zijn stuk ‘Nomaden’ dat hij schreef voor de Franse cellist Jean-Guihen Queyras en zijn eigen Atlas Ensemble.

Ster advertentie
Ster advertentie