Podium
NTR

Verdeling cultuursubsidies: "veel zzp-ers tussen wal en schip”

  1. Klassiekchevron right
  2. Verdeling cultuursubsidies: "veel zzp-ers tussen wal en schip”

Op 27 mei maakte de minister van OCW Ingrid van Engelshoven bekend hoe ze de eerder toegezegde steun voor de culturele sector – een bedrag van 300 miljoen euro – wil verdelen.

Een dag later komen er reacties op de plannen. Over het algemeen is er tevredenheid, niet zo vreemd, omdat de keuzes gemaakt zijn in nauw overleg met kunstorganisaties. Maar zorgen zijn er ook. De subsidie gaat grotendeels naar instellingen. “Er is daardoor een grote groep van 30.000 zzp’ers die tussen wal en schip valt.” Dat zegt de Taskforce culturele en creatieve sector, een overleg van culturele organisaties, in een reactie. Ook het Platform voor Freelance Musici vreest nog steeds dat veel freelancers ondersteuning mis zullen lopen.

De minister zegt echter de zelfstandigen in de sector niet te vergeten. Ze heeft instellingen gevraagd subsidies ook te gebruiken voor betaling van ingehuurde krachten. En ze benadrukt dat culturele freelancers een beroep kunnen doen op de uitkering die voor alle zelfstandigen beschikbaar is.

Ster advertentie
Ster advertentie