Podium
NTR

Nieuw netwerk moet instrumentenbouwers en musici bij elkaar brengen

foto: Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw netwerk moet instrumentenbouwers en musici bij elkaar brengen

Op 6 april is er in Italië een nieuw netwerk voor instrumentenbouwers gelanceerd. Het heet The String Circle, 'de snarencirkel'. Iedere Europese bouwer van snaarinstrumenten die op hoog niveau presteert kan zich aansluiten.

Het idee erachter is dat de bouwers rechtstreeks instrumenten aan gaan bieden aan jonge musici. Die krijgen zo direct toegang tot topinstrumenten, onder de voorwaarden die alle bouwers in het netwerk aanhouden. Deze bouwers krijgen door het netwerk meer aandacht voor hun werk en de kans kennis uit te wisselen met collega's.

Is er interesse voor het netwerk onder bouwers in Nederland? Jelle Boomsma, secretaris van Nederlandse Groep van Viool- en Strijkstokkenmakers, vindt het een interessant initiatief. De eisen die het netwerk aan de leden stelt, geven een goede kwaliteitsgarantie aan musici, vindt hij. Maar volgens Boomsma worden in Nederland al langer betalingsafspraken gemaakt tussen individuele bouwers en jonge musici. En, zegt hij, we hebben hier het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, dat instrumenten uitleent. Dat maakt het netwerk in Nederland minder relevant.

Meer informatie over The String Circle

(afb: Anthony V, bewerkt)

Ster advertentie
Ster advertentie