Podium

Museum Geelvinck definitief weg uit Zutphen

foto: Kim Krijnen / NTR / Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Museum Geelvinck definitief weg uit Zutphen

Een collectie van meer dan 160 historische piano’s, een restauratieatelier, de organisatie van concerten en een jaarlijks pianoforte-festival… Dat is in een notendop het Geelvinck Muziek Museum, dat nu definitief de deuren heeft gesloten. De afgelopen 2 jaar was het museum gevestigd in pand “De Wildeman” in Zutphen en de bruikleenovereenkomst liep begin 2019 af. Er werd een petitie gestart en er werd een motie ingediend bij de gemeenteraad, maar het mocht allemaal niet baten.

Eerst leek kopen geen optie, maar de gemeente bood het gebouw toch aan Museum Geelvinck aan. Directeur Jurn Buisman nam een restauratiearchitect in de arm en die constateerde een vochtprobleem, dat uiteindelijk ervoor gezorgd heeft dat de onderhandelingen met de gemeente gestopt zijn.
Directeur Jurn Buisman betreurt het dat het uiteindelijk niet gelukt is het pand te kopen. “Niet alleen voor ons, maar vooral ook voor al die lieve mensen die zich in de afgelopen jaren voor het Muziek Museum hebben ingezet. En ook voor de musici, die wij nu moeten teleurstellen.”

De komende maand moeten de historische instrumenten uit het pand worden gehaald. “De collectie gaat naar de vestiging van Museum Geelvinck in Amsterdam en zal verder worden ondergebracht in verschillende depots.”
De locatie in Amsterdam is helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Museum Geelvinck is inmiddels een samenwerking aangegaan met Popup Museum Oud Amelisweerd bij Utrecht. Daar zijn al twee historische piano’s uit de Geelvinck Collectie naartoe verhuisd.

(Foto: Omroep Gelderland)

Ster advertentie
Ster advertentie