Podium
NTR

Schaunard Award voor Waut Koeken

  1. Klassiekchevron right
  2. Schaunard Award voor Waut Koeken

Intendant van Opera Zuid en regisseur Waut Koeken krijgt de Schaunard Award 2020 voor zijn leiderschap en creativiteit in het corona-jaar. Volgens de jury toonde Waut Koeken moed, liet hij leiderschap zien, had hij voortdurend zorg voor de mensen en benutte hij zijn creativiteit voor de projecten die Opera Zuid dit jaar vormgaf.

Waut Koeken initieerde videoprojecten met componist Jan-Peter de Graaff, bedacht podcasts en maakte ruimte voor online projecten als “An die Ferne”, een idee van bariton Michael Wilmering rond de liederencyclus van An die ferne Geliebte van Beethoven. Via een livestream presenteerde Opera Zuid ook La voix humaine en L’heure espagnole vanuit de huisstudio. Zoals bij alle operahuizen stond ook bij Opera Zuid en Waut Koeken het jaar 2020 in het teken van annuleren, verplaatsen en onzekerheid. Hij zegt: “Ik voelde de kracht om door te gaan met die soms krankzinnige dingen die we deden op het moment dat er muziek klonk; het ontroerende geluk van zangers en musici en iedereen die bij een project betrokken is om hun beroep te kunnen uitoefenen. Dát gaf energie. Wanneer ik het echt even te zwaar vond, vluchtte ik naar repetities om daar even te luisteren en te kijken. Dat gaf me moed en energie om door te gaan.”

De Schaunard Award van Place de l'Opéra is bedoeld voor een onderscheidende bijdrage aan de wereld van opera en muziektheater en wordt eens per jaar uitgereikt. Waut Koeken heeft zich tijdens de crisis zeer positief onderscheiden, aldus de jury.

Foto: Bjorn Frins

Ster advertentie
Ster advertentie