Podium
NTR

Amerikaans onderzoek: verband tussen empathie en begrijpen van muziek

foto: smu.edu
  1. Klassiekchevron right
  2. Amerikaans onderzoek: verband tussen empathie en begrijpen van muziek

Is er een link tussen empathie, het begrijpen van andermans emoties, en het begrijpen van muziek? Een nieuwe internationale studie beweert dat er inderdaad een verband is tussen deze twee.

Hoe het onderzoek precies is uitgevoerd, kun je hier lezen. Een van de ontdekkingen die worden genoemd is dat, wanneer je de emotie van iemand die een verhaal vertelt kunt volgen, je ook eerder het gevoel van een componist kan aanvoelen toen hij of zij het werk componeerde.

“Empathie wordt het vaakst gezien in de context van sociale interacties, maar er zijn vele andere vormen van sociale communicatie, waaronder muziek," aldus een onderzoeker.

Quote

Muziek kan betekenis en emotie overbrengen en ook emotionele reacties uitlokken.

Maar geldt het ook andersom? Helpt het trainen van emotionele reacties op muziek je dan ook om mensen om je heen beter te begrijpen? Dat is volgens onderzoekers Benjamin Tabak en Zachary Wallmark een spannende vraag en aanleiding voor verder onderzoek.

Het is voor hen in ieder geval duidelijk: muziek is in eerste plaats sociaal gedrag dat geëvolueerd is om individuen te helpen zich met anderen te verbinden en hun sociale omgeving beter te begrijpen.

Ster advertentie
Ster advertentie