Podium
NTR

Componist en cellist Alexandr Knaifel overleden

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist en cellist Alexandr Knaifel overleden

De Russische cellist en componist Alexandr Knaifel is overleden. Hij was één van de meest prominente Russische componisten van zijn generatie. Hij is vooral bekend geworden als operacomponist én als componist bij de cinema.

Alexandr Knaifel werd geboren in Tasjkent in 1943. Zijn ouders waren geëvacueerd uit de belegerde stad Leningrad. Knaifel studeerde cello bij Mstislav Rostropovich aan het conservatorium van Moskou. Een blessure aan zijn hand, zorgde ervoor dat hij zijn cellostudie niet kon voortzetten, maar het contact met Rostropovich bleef. Hij werd een soort mentor voor Knaifel, die zijn muzikaal talent verlegde naar het componeren.

In 1965 voltooide hij zijn eerste opera. Hij was toen nog steeds een student. Als componist is Knaifel verwant aan de grote Sovjetcomponisten van zijn generatie, zoals Alfred Schnittke, Sofia Goebaidoelina en Arvo Pärt. Knaifels muziek kenmerkt zich door vreemde ideeën. Bijvoorbeeld door werken met een vreemde bezetting, zoals een stuk voor 17 contrabassen en een stuk voor 35 Javaanse gongs.

In 2001 had Knaifel succes in Amsterdam met zijn opera Alice in Wonderland. Het werk beleefde toen de wereldpremière.

Later legde hij zich meer toe op de meer ingetogen en verstilde kanten van de muziek. Net als zijn collega Arvo Pärt.

Alexandr Knaifel is 80 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie