Podium
NTR

Nieuwe posities voor dirigenten François Xavier Roth en Stéphane Denève

foto: Bertrand Guay / AFPfoto: Bertrand Guay / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe posities voor dirigenten François Xavier Roth en Stéphane Denève

Het lijkt wel alsof de transfermarkt afgelopen weekend is gesloten. Er zijn de afgelopen dagen heel wat contracten afgesloten met dirigenten. Hieronder lichten wij de belangrijkste twee toe.

De Franse dirigent François Xavier Roth is vanaf seizoen 2025-2026 chef-dirigent en artistiek leider van het SWR Symphonieorchester. Hij neemt het stokje over van Teodor Currentzis, die momenteel onder vuur ligt vanwege zijn vermeende relaties met Rusland. François Xavier Roth tekent een contract voor 5 jaar bij het Duitse orkest. Al in het seizoen vóór hij chef-dirigent wordt, zal hij al bij meer concerten op de bok staan.

François Xavier Roth (1971) studeerde fluit en directie aan het conservatorium van Parijs. Hij was assistent dirigent bij het London Symphony Orchestra en werkte samen met Pierre Boulez en Colin Davis. Hij dirigeerde vele orkesten, waaronder het Orchestre de Paris, de Wiener Philharmoniker. In 2003 richtte hij zijn eigen orkest Les Siècles op.

De eveneens Franse dirigent Stéphane Denève wordt met ingang van volgend seizoen artistiek directeur van the New World Symphony. Hij wordt de tweede dirigent van dat orkest. Hij volgt medeoprichter en chef-dirigent Michael Tilson Thomas op, die sinds de oprichting 35 jaar geleden chef is. Tilson Thomas blijft ook nog bij het New World Symphony betrokken als “Artistic Director Laureate”. Het is misschien niet erg verrassend dat The New World Symphony Denève benoemt tot chef-dirigent: hij is al sinds 2006 vaste gastdirigent van het orkest.

Huidige chef Michael Tilson Thomas zegt: “Het is een groot genoegen om mijn vriend en collega, Stéphane Denève, te verwelkomen in de New World Symphony-familie. Ik ben verheugd dat zo'n toegewijde, enthousiaste en internationaal erkende muzikant ermee heeft ingestemd om de muzikale leiding van de New World Symphony op zich te nemen.”

Stéphane Denève is ook chef-dirigent van het St. Louis Symphony Orchestra en met ingang van september 2023 is hij vaste gastdirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. Op 29 oktober dirigeert hij het RFO in de Matinee met onder meer het pianoconcert voor de linkerhand van Ravel met Pierre-Laurent Aimard.

Ster advertentie
Ster advertentie