Podium
NTR

Prestigieuze Pulitzerprijs voor muziek naar componist Raven Chakon

foto: Voiceless Mass by Raven Chacon Music
  1. Klassiekchevron right
  2. Prestigieuze Pulitzerprijs voor muziek naar componist Raven Chakon

Chakon ontvangt de onderscheiding voor zijn werk Voiceless Mass, een werk voor ensemble en pijporgel.

De Pulitzerprijs, de prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs die, sinds 1917, wordt uitgereikt op het gebied van nieuws, literatuur, kunst en muziek, heeft gisteren de winnaars bekendgemaakt. En de Pulitzer Prize in Music gaat dit jaar naar de Native American componist Raven Chakon. Het is de eerste keer dat de prijs in de categorie muziek gaat naar een inheemse componist. Chakon ontvangt de onderscheiding voor zijn werk Voiceless Mass, een werk voor ensemble en pijporgel. Hij schreef het voor het Nichols & Simpson orgel in de Cathedral of St. John the Evangelist in Milwaukee.

De 44-jarige Chakon, woonachtig in de Navajo Nation, componeerde het stuk in de stilte van de pandemie. Chakon wilde met de klanken van het orgel, begeleid door blazers, strijkers en percussie, thema's van macht en onderdrukking onderzoeken. Want, aldus de componist, door de stilte van de lockdown werd het hulpgeroep van mensen hoorbaar en onrechtvaardigheden zichtbaar.

Voiceless Mass by Raven Chacon Music

foto: Voiceless Mass by Raven Chacon Music

Voiceless Mass

Het Pulitzer comité prees het stuk als een "betoverend, origineel werk voor orgel en ensemble dat het gewicht van de geschiedenis in een kerkelijke omgeving oproept”.

Ster advertentie
Ster advertentie