Podium
NTR

Te koop: brief van Beethoven

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Te koop: brief van Beethoven

Een antiquariaat in Wenen biedt sinds kort een brief van Beethoven te koop aan op internet, voor een vast bedrag, 90.000 euro. Dat is opmerkelijk, omdat componistenbrieven meestal worden geveild en dus naar de hoogste bieder gaan.

De brief geeft een kijkje in de praktijk en keuzes van Beethoven als componist en laat iets zien van zijn perfectionistische karakter. Op 23 maart 1812 schrijft hij aan de Weense ambtenaar Franz Rettich. Beethoven heeft hem twee partituren beloofd voor een concert, 6 dagen later. In de brief waarschuwt hij Rettich dat het krap gaat worden, want er is een probleem: zijn favoriete kopiist Wenzel Schlemmer is ziek geworden. Schlemmers werk, het omzetten van Beethovens handschrift in goed leesbare partituren, komt in gevaar. “Houdt u er rekening mee”, schrijft de componist, “dat de stukken nét op tijd per postkoets zullen aankomen.”

Uiteindelijk zijn de kopieën toch te laat klaar en moet er een speciale koerier worden ingeschakeld. Het orkest krijgt de muziek op de middag voor het concert en moet één stuk schrappen, bij gebrek aan repetitietijd.

Het gebeurde trouwens vaker dat Beethoven laat klaar was. Hij staat bekend als perfectionist. Uit brieven blijkt ook dat hij vaker zijn kopiisten uitfoeterde, als ze volgens hem te weinig presteerden. Zo'n brief is te beluisteren op de webpagina’s van de Beethovenweek 2020 van NPO Radio 4. Daarin was er uitgebreid aandacht voor Beethovens brieven.

#22 - Beethovens brieven: De kopiist en de 9e (S02) - Postcast: Beste Johann Sebastian...

Deze brief is onderdeel van de Postcast ⤵️

Postcast: Beste Johann Sebastian...

Postcast: Beste Johann Sebastian...

Ster advertentie
Ster advertentie