Podium
NTR

Theo Olof

foto: KIPPAfoto: KIPPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Theo Olof

Vanaf 2023 verandert de naam van NPO Radio 4 in NPO Klassiek. In de Gouden Opnamen staan we deze week stil bij de beginjaren van Hilversum 4, zoals deze zender toen heette. Violist Theo Olof stond aan de wieg van Hilversum 4. Deze week draaien we zijn Gouden Opnamen.

Violist Theo Olof werd in 1924 geboren in Bonn en kreeg zijn eerste vioollessen van zijn moeder. Hij wist al vroeg dat hij (net als zijn moeder) ook violist wilde worden.

In 1933 vluchtte zijn moeder vanwege het nazistische regime in Duitsland met haar zoon Theo naar Nederland. Theo kan in Nederland vioollessen volgen bij vioolpedagoog Oskar Back. Zodra de oorlog uitbreekt, wordt een onderduikadres voor Theo geregeld. Zijn moeder weigert onder te duiken, omdat ze niemand in gevaar wil brengen. Zij wordt uiteindelijk opgepakt Sobibor vermoord. Theo’s vader wordt vermoord in Auschwitz. Theo zelf weet uit de handen van de bezetter te blijven.

In 1951 deed hij mee met de Koningin Elisabeth Wedstrijd in Brussel, waar hij de vierde prijs won. In datzelfde jaar werd hij concertmeester van het Residentieorkest. Vanaf 1974 bekleedde hij die functie bij het Concertgebouworkest. Hij deelde die functie met violist Herman Krebbers. Zij speelden ook vaak samen.

Theo Olof was niet alleen één van de initiatiefnemers van een klassieke muziekzender in Nederland, hij was in 1988 één van de oprichters van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Via dat fonds kunnen getalenteerde musici een mooi instrument in bruikleen krijgen.

Er zijn tal van composities opgedragen aan Theo Olof, waaronder het Vioolconcert van Hans Henkemans. Theo Olof stierf in 2012.

Maandag

Johannes Brahms - Vioolsonate nr.3

Gouden Opnamen: Theo Olof - maandag

Dinsdag

Johann Sebastian Bach - Partita nr.1, BWV.1002

Hans Henkemans - Vioolconcert

Gouden opnamen: Theo Olof - dinsdag

Woensdag

Benjamin Britten - Vioolconcert

Gouden Opnamen: Theo Olof - woensdag

Donderdag

Johann Sebastian Bach - Concert voor 2 violen, BWV.1043 met Herman Krebbers

Gouden Opnamen: Theo Olof - donderdag

Op maandag 2 januari sprak Wouter Pleijsier met Noor Olof, de weduwe van Theo Olof. Zij vertelde over de begintijd van Hilversum 4.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie