Podium
NTR

Opera The Snow Queen van Hans Abrahamsen wint award

foto: Lars Skaaning
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera The Snow Queen van Hans Abrahamsen wint award

De videoproductie van The Snow Queen van de Deense componist Hans Abrahamsen heeft een internationale muziekprijs gewonnen. De jury van de International Classical Music Awards (ICMA) koos de opera als 'beste opname van het jaar'.

The Snow Queen is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Het sprookje gaat over Gerda en Kay. De laatste krijgt op een dag een stukje glas van een spiegel in zijn oog. Zijn hart verandert meteen in een grote klomp ijs. Vervolgens raakt hij in de ban van de Sneeuwkoningin. Gerda probeert hem uit haar gemene klauwen te redden.

Uit het juryrapport

"De wintermuziek van Hans Abrahamsen vindt in het verhaal van Hans Christian Andersen het geschikte kader waarin complexiteit en eenvoud elkaar verscheuren. De rol van Gerda wordt helder en intens vertolkt door Barbara Hannigan. Kay wordt levendig gezongen door mezzo, Rachael Wilson. Het orkest, met grote inspiratie geleid door Cornelius Meister, laat ons de ijzige, ongrijpbare muziek horen."

Uitvoerenden

Hans Abrahamsen: The Snow Queen

Barbara Hannigan, Rachael Wilson, Katarina Dalayman, Peter Rose
Caroline Wettergreen, Dean Power, Kevin Conners, Owen Willets
Orchestra & Chorus of the Bayerische Staatsoper
Cornelius Meister
Andreas Kriegenburg

De opera beleefde een Nederlandse première op 4 juni 2022 bij de Zaterdagmatinee, in aanwezigheid van de componist. De recensenten waren vol lof. Het Parool schreef over ‘een veelkleurig stuk met dromerige ijsklanken’ en NRC: ‘een fascinerende opera vol sprookjesachtige dubbelzinnigheid’.

Ster advertentie
Ster advertentie