Podium
NTR

Beschuldigingen rondom seksueel overschrijdend gedrag bij Bayreuther Festspiele bevestigd

foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Beschuldigingen rondom seksueel overschrijdend gedrag bij Bayreuther Festspiele bevestigd

De Bayreuther Festspiele bevestigen dat er bij het beroemde Wagnerfestival sprake is geweest van seksueel overschrijdend gedrag. Dat meldt de publieke omroep van de Duitse deelstaat Beieren.

In juli kwamen de eerste beschuldigingen van ongewenst gedrag naar buiten. Vrouwen - die anoniem wilden blijven - vertelden dat ze op een vervelende manier waren aangeraakt. Er zou ook sprake zijn van verbale agressie en seksueel getinte sms-berichten. "Voor sommigen van ons is dit het leven van alledag," zou een van de vrouwen hebben gezegd. Later vertelde festivaldirecteur Katharina Wagner dat “een bekende werknemer” aan haar borsten had gezeten.

Drie vrouwen hebben na een verzoek van het bestuur hun verhalen gedeeld. De verdachte heeft de feiten toegegeven en is onmiddellijk ontslagen.

Bredere problematiek?

Seksueel ongewenst gedrag komt vaker voor in de klassieke sector, maar het is niet duidelijk hoe groot het probleem is. De Boekmanstichting leverde deze maand een publicatie waarin ongewenst gedrag in de Nederlandse cultuursector besproken wordt. Het valt op dat klassieke muziek in die bespreking aanzienlijk minder aandacht krijgt, maar het is de vraag wat dat precies betekent. Uit de verkenning komt namelijk ook voort dat er sprake is van een zwijgcultuur in de cultuursector.

De openheid van het Bayreuther Festspiele geeft in ieder geval een signaal af dat het gedrag niet geaccepteerd moet worden.

Ster advertentie
Ster advertentie