Podium
NTR

Dirigent en componist Michael Gielen overleden (91)

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent en componist Michael Gielen overleden (91)

Op vrijdag 8 maart is de Duits-Oostenrijkse dirigent Michael Gielen overleden. Dat maakte zijn familie dit weekend bekend. Gielen werd in 1927 geboren in Dresden en toen hij 13 jaar oud was (1940) emigreerde hij naar Argentinië, waar hij de rest van zijn jeugd doorbracht. In de jaren ’50 assisteerde hij Karl Böhm en Herbert von Karajan bij de Wiener Staatsoper. In de jaren ‘60 werd hij chef-dirigent in Stockholm en Brussel. Gielen was 20 jaar verbonden aan de Frankfurter Opera. Onder zijn leiding werd het operahuis in Frankfurt een operahuis met internationale bekendheid.

Michael Gielen dirigeerde een aantal premières, waaronder ‘Die Soldaten’ van Berndt Alois Zimmermann en het Requiem van György Ligeti. Zijn eigen composities waren geschreven in de stijl van de Tweede Weense School.

Gielen kreeg meerdere onderscheidingen, waaronder in 2010 de Ernst von Siemens Preis – de “Nobelprijs van de muziek”.

Michael Gielen is 91 jaar geworden.

—————————————————————————————

NTR ZATERDAGMATINEE: MICHAEL GIELEN DIRIGEERT SCHÖNBERG EN BRAHMS

Michael Gielen is al behoorlijk op leeftijd tijdens dit concert in de NTR ZaterdagMatinee. Als dirigent van SWR omroeporkest het oogt hij nog zeer vitaal en gedreven. Al in 1949 brak hij een lans voor Schönberg door al diens pianowerken uit te voeren in Buenos Aires.

Als voormalig chef-dirigent (sinds 2002 'eredirigent voor het leven') van het SWR omroeporkest, laat hij het geniale klankkleurenspectrum van Schönberg trefzeker tot zijn recht komen.

In het monodrama Erwartung uit 1909 van Schönberg draait alles om de binnenwereld van één personage. Mooie herinneringen, jaloezie, verwijten en vragen, ze krijgen gestalte in tekstflarden die verwaaien in het doodstille bos, zoals onuitgesproken gedachten rondmalen in ons eigen hoofd.
Maar eerst klinkt de lichtvoetige Tweede Symfonie van de door Schönberg als wegbereider geëerde Johannes Brahms.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 04 juni 2005

Omroep

NPS

Componisten

Johannes Brahms, Arnold Schönberg

Uitvoerenden

Pappenheim, Marie (Tekstschrijver), Inga Nielsen (sopraan), Michael Gielen (Dirigent)

Ensembles

SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie