Podium
NTR

Stolperstein voor dirigent Frieder Weissmann

foto: Publiek domeinfoto: Publiek domein
  1. Klassiekchevron right
  2. Stolperstein voor dirigent Frieder Weissmann

Woensdag 18 augustus 2021 kreeg dirigent Frieder Weissmann een Stolperstein voor het Amsterdamse Concertgebouw.

De goudkleurige stenen in de stoep, verspreid over de stad, herinneren aan de Joden die ten prooi vielen aan nazi-vervolging in de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was de steen voor slachtoffers die het slachtoffer werden van de Holocaust, maar tegenwoordig kunnen ook Joden wiens leven ernstig werd ontwricht door de nazi’s een Stolperstein krijgen.

Dirigent Frieder Weissmann - zoon van een cantor in de synagoge - was in het Duitsland van de jaren twintig een pionier in de platenindustrie. Toen de nazi’s aan de macht kwamen, belandde hij op een dodenlijst. Weissmann kwam naar Nederland, waar hij veel opnamen maakte voor de Avro. Hij bracht de oorlog door aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Zijn moeder had hij naar Amsterdam weten te halen, maar zij werd vermoord in een concentratiekamp. In elk hotel waar hij als dirigent verbleef, maakte hij een altaartje voor haar.

Kunstenares Sylvia Willink leerde Weissmann na de oorlog kennen en haalde hem in zijn laatste levensjaren vanuit de VS naar Amsterdam, waar hij stierf in 1984 op 90-jarige leeftijd. Zij zorgde er ook voor dat eerst Weissmanns moeder, en nu hijzelf, een Stolperstein kreeg.

Ster advertentie
Ster advertentie