Podium
NTR

Van Engelshoven: 'Ik ben heel hard bezig met steunmaatregelen'

  1. Klassiekchevron right
  2. Van Engelshoven: 'Ik ben heel hard bezig met steunmaatregelen'

Minister van Engelshoven kwam gisteravond met nieuws over extra geld voor de cultuursector.

15 april vertelde de minister in een interview met Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst nog dat het voorjaarsseizoen voor de culturele sector verloren is. Bovendien waarschuwde Van Engelshoven dat het kabinet niet in staat is om alle inkomsten die musea en culturele gezelschappen nu mislopen te compenseren. ‘De omzetderving is vele malen groter dan we ooit kunnen oplossen. Daar moeten we ook reëel in zijn’, aldus de minister gisteren.

Dat leverde vandaag felle reacties op in de media.

In Trouw stelt sopraan Lenneke Ruiten dat de minister met een substantieel plan moet komen om de gezelschappen en zalen te steunen. ‘Als dat er niet komt, moeten wij advocaten in de arm nemen en de staat aanklagen. Ik ben niet zo’n prater, maar deze kar wil ik best trekken.’ Aldus een strijdlustige Lenneke Ruiten vandaag in TROUW.

Vanmiddag liet Van Engelshoven via Twitter weten zich nergens bij neer te leggen. ‘Ik ben heel hard bezig met steunmaatregelen en hier komt heel snel duidelijkheid over.’

En die duidelijkheid kwam:

Het kabinet trekt 300 miljoen euro uit om de culturele sector te helpen

Het geld is bedoeld om culturele instellingen door de zware eerste maanden van de coronacrisis te helpen. Ook kunnen ze dat geld gebruiken om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Minister Van Engelshoven is blij met het steunpakket.

'Cultuur doet ertoe. Juist in deze tijd van crisis blijkt hoe belangrijk kunst is: om troost, afleiding en hoop te bieden', zegt de cultuurminister.

Vitaal belang

Het geld is niet voor alle culturele organisaties, maar voor culturele instellingen 'die van vitaal belang zijn'. Het gaat om subsidies voor de culturele 'basisinfrastructuur' en voor instellingen en festivals die meerjarig worden ondersteund door de zes rijkscultuurfondsen, zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Te denken valt aan instellingen zoals het Openluchtmuseum, het Rijksmuseum, Theatergroep Maastricht en het Oerolfestival. Ook gaat er geld naar het Nationaal Restauratiefonds, zodat instellingen daar gemakkelijker geld kunnen lenen. Verder kunnen provinciale musea, poppodia en filmtheaters in aanmerking komen voor steun.

Schatting: 969 miljoen

De culturele sector vreest tot 1 juni bijna een miljard euro omzetverlies, omdat musea, theaters en concert- en muziekzalen dicht moesten vanwege de coronacrisis. De steun staat los van het algemene steunpakket van het kabinet waarmee instellingen werktijdverkorting kunnen aanvragen voor werknemers en zzp'ers een uitkering kunnen aanvragen.

Bron: nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie