Podium
NTR

Italiaanse operadirigent Nello Santi overleden (88)

  1. Klassiekchevron right
  2. Italiaanse operadirigent Nello Santi overleden (88)

De beroemde Italiaanse operadirigent Nello Santi is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden in Zwitserland. Santi werd geboren in 1931 in het plaatsje Adria. Zijn vader was groenteboer en zijn moeder lerares en groot muziekliefhebber.
Tijdens zijn lange carrière, die begon in 1951 in Padua met Verdi’s Rigoletto, dirigeerde hij in de grote operahuizen over de hele wereld, onder meer zo’n 400 voorstellingen in de Metropolitan Opera in New York.

“Santi kon elke Italiaanse operazangrol uit het hoofd zingen”, schreef een gepensioneerde violist van de Metropolitan Opera in The New York Times in 2008. “En hij verbaasde het orkest telkens weer wanneer hij tijdens repetities elke instrumentale passage meezong.”

In 2017 dirigeerde Santi nog in La Scala in Milaan La Traviata met sopraan Anna Netrebko in de hoofdrol. Santi maakte meermaals bekend dat hij ermee ophield, maar liet zich telkens overhalen door te gaan. “Ik ben gepensioneerd”, zei hij in 1999 in een interview, “maar ik heb meer werk dan ooit.”

Ster advertentie
Ster advertentie