Podium
NTR

'Cultuurparticipatiefonds verzuimt te kijken naar impact op hele sector'

foto: Foppe Schutfoto: Foppe Schut
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Cultuurparticipatiefonds verzuimt te kijken naar impact op hele sector'

Directeur Nederlandse Vioolconcoursen Aart-Jan van de Pol noemt het een 'groot ongeluk' dat zes talentorganisaties binnen de klassieke muziek geen subsidie hebben gekregen van het Cultuurparticipatiefonds. Dat zegt hij tegen Podium. "Het is juist de verantwoordelijkheid van het Fonds om de sector integraal te bekijken en daar een afweging in te maken."

Op woensdag 3 juli 2024 maakte het Cultuurparticipatiefonds de subsidieverdeling bekend. Onafhankelijke commissies beoordeelden de aanvragen individueel, zonder dat zij het overzicht over het hele veld hadden.

Buiten de boot

Zo heeft het kunnen gebeuren dat zes grote talentstichtingen binnen de klassieke muziek hun meerjarige subsidie verloren: het Prinses Christina Concours (1 miljoen euro), Britten voor Jong Muziektalent (2 ton), Nationale Jeugdorkesten Nederland (1,5 miljoen), Ricciotti Ensemble (8,5 ton), Vocaal Talent Nederland (5,6 ton) en Nederlandse Vioolconcoursen (3,2 ton).

Directeur Nederlandse Vioolconcoursen Aart-Jan van de Pol over wegvagen subsidie

Aart-Jan van de Pol, directeur van Stichting Nederlandse Vioolconcoursen, heeft zijn twijfels over de systematiek van het toekennen. Het fonds krijgt in principe een zak geld te verdelen op basis van de adviescommissies. Maar, zegt Van de Pol, "die adviezen hoeven ze niet over te nemen. Het is wel hun taak om dat te passen in het gehele verhaal. Nu is er een hele schakel, een hele sector, buiten de boot gevallen. Omdat er verzuimd is om te kijken naar de impact. Dat is op zijn minst gek."

'Honoreren als budget het toelaat'

Overigens waren de adviezen van alle zes de talentorganisaties met hun wortels in de klassieke muziek positief: ze zouden gehonoreerd worden als er het budget het toeliet. In een schriftelijke reactie zegt het Cultuurparticipatiefonds echter het aantal aanvragen flink was toegenomen, net als het totaal aangevraagde bedrag. "Subsidies toekennen is het verdelen van schaarste. Ook wij betreuren dat we niet alle aanvragers met de beoordeling 'honoreren voor zover het budget dat toelaat' kunnen subsidiëren. De uitkomsten van de meerjarenregelingen geven altijd een verschuiving in het culturele landschap."

Verder benadrukte het Fonds dat bij de regeling juist gekozen is om het geld niet per discipline te verdelen (bijvoorbeeld podiumkunst) of genre (bijvoorbeeld klassieke muziek). "Dit maakt dat alle aanvragers, ongeacht discipline of genre, evenveel kans maken. Als Fonds zijn we er namelijk voor alle Nederlanders."

Ster advertentie
Ster advertentie