Podium
NTR

Oekraïner Dmytro Udovychenko wint Koningin Elisabeth Wedstrijd

foto: Koningin Elisabethwedstrijdfoto: violinist.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Oekraïner Dmytro Udovychenko wint Koningin Elisabeth Wedstrijd

De Oekraiënse violist Dmytro Udovychenko heeft de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2024 gewonnen. Bij de felicitaties van de juryleden gaf hij iedereen een hand, behalve de Russische violist Vadim Repin: die gaf hij een buiging.

De 25-jarige violist speelde op de laatste finale-avond en maakte indruk met zijn uitvoering van het Eerste vioolconcert van Dmitri Sjostakovitsj. "Muziek die past bij de realiteit waarin we leven", zei de violist voorafgaand aan zijn uitvoering. Bij de felicitaties van de juryleden gaf hij iedereen een hand, behalve de Russische violist Vadim Repin: die gaf hij een buiging.

Udovychenko ontvangt een geldbedrag van 25.000 euro. Daarnaast krijgt de violist de 'Huggins' Stradivarius uit 1708 voor vier jaar in bruikleen.

Elisabethwedstrijd

Het concours, dat geldt als een van de zwaarste klassieke muziekwedstrijden, stond dit jaar voor de twintigste keer in het teken van de viool. Twaalf deelnemers haalden de finale. Daarin speelden ze het verplichte werk Variations litaniques van de Franse componist Thierry Escaich en een concert naar keuze, waarbij ze werden begeleid door het Belgian National Orchestra onder leiding van de Nederlandse dirigent Antony Hermus.

Prijswinnaars

1e prijs: Dmytro Udovychenko (Oekraïne)
2e prijs: Joshua Brown (VS)
3e prijs: Elli Choi (VS)
4e prijs: Kevin Zhu (VS)
5e prijs: Julian Rhee (VS)
6e prijs: Minami Yoshida (Japan).

Op donderdag 30 mei sprak Hans Haffmans in Podium met de Amerikaanse finalist Karen Su. Zij studeerde in Nederland en vormt een duo met de Nederlandse pianist Ruben Plazier. Zij is geen prijswinnaar, maar mag zich wel laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd noemen. Zij ontvangt - net als de andere 5 niet gerangschikte kandidaten - een bedrag van 4.000 euro.

Kijk hier het optreden van Dmytro Udovychenko terug.

Na de uitslag ontstond reuring op sociale media. Violisten David Garrett en Linus Roth schrijven dat muziek juist bedoeld is om mensen samen te brengen. En violist Liza Ferschtman begrijpt wel dat Udovychenko Vadim Repin geen hand gaf. "Repin steunt Poetin, dus het is volkomen gerechtvaardigd dat Udovychenko een vorm van mild protest toont in de tijd dat zijn thuisland wordt gebombardeerd."

Ster advertentie
Ster advertentie