Podium
NTR

Veel protest wegens verhuizing The English National Opera

foto: © Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
  1. Klassiekchevron right
  2. Veel protest wegens verhuizing The English National Opera

The English National Opera (ENO) maakt definitief bekend te verhuizen van London naar Manchester, als gevolg van de nieuwe eisen van Arts Council England.

De Arts Council beslist over de verdeling van de nationale subsidies in het Verenigd Koninkrijk. Deze is afgelopen vrijdag gepubliceerd. Het operagezelschap krijgt de komende drie jaar de helft van het geld en moeten een plan opstellen om nieuw publiek te bereiken. Ze zijn opgericht om de uitvoeringen van opera’s in het Engels te promoten.

Regionale spreiding

De Arts Council stelt dat ze bij deze verdeling het geld "investeren op de plekken waar zo veel mogelijk mensen plezier en creativiteit kunnen vinden in cultuur.” Er stroomt daardoor minder geld dan voorheen naar de vele culturele instellingen die in London geconcentreerd zijn.
Opvallend genoeg kan de voorzitter van The English National Opera zich vinden in het besluit. Stuart Murphy zegt: “Ik kom zelf uit Leeds en ik vind: hoge cultuur moet zich niet enkel in de hoofdstad afspelen.”

Protesten

Bij velen in de Britse muziekwereld vielen de ontwikkelingen echter in slechte aarde. Bas-bariton Sir Bryn Terfel uit Wales startte een petitie om de bezuiniging op de ENO terug te draaien, en de solisten van hun huidige Tosca-productie droegen T-shirts met de tekst 'Choose Opera' bij het ontvangen van het applaus. En in tegenstelling tot de optimistische bewoordingen bij de eerste bekendmaking, steunt de ENO deze protesten nu wel.

Wat is de verdeling in Nederland?

In Nederland lopen de nationale subsidies voor de grote instellingen via de Raad voor Cultuur. Op dit moment vloeit ongeveer de helft van dat geld (bestemd voor muziek en dans) naar Amsterdam, en maar ongeveer een kwart bereikt de grote instellingen buiten de Randstad.
De positie van De Nationale Opera in de Amsterdam lijkt hier echter onbetwist, of zullen zij ooit ook buiten de hoofdstad moeten kijken?

Ster advertentie
Ster advertentie