Podium
NTR

Opera Upload van Michel van der Aa in première

foto: Marco Borggreve / De Nationale Operafoto: Marco Borggreve / De Nationale Opera
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera Upload van Michel van der Aa in première

Wat als het eeuwig leven mogelijk zou zijn door je geest te uploaden naar "de cloud"? Wat zou je digitale voortbestaan betekenen voor je nabestaanden, je mens-zijn, of je identiteit?

Componist Michel van der Aa probeerde het zich voor te stellen en componeerde de opera Upload. Michel van der Aa is tevens librettist en regisseur van de opera. Vanwege corona moest Michel van der Aa ook een alternatief voor de opera bedenken en zo is er naast een opera ook een filmversie van de opera ontstaan.

Afgelopen vrijdag ging de podium-versie in première en die is door de pers goed ontvangen.
De opera Upload is nog tot en met 8 oktober te zien bij De Nationale Opera in Amsterdam.

Hans Haffmans sprak Michel van der Aa in juli over zijn opera en over de film die ervan gemaakt is. Dat gesprek is hieronder terug te luisteren.

Michel van der Aa over zijn film-opera Upload inc muziek

Quote

De nieuwe opera van Michel van der Aa (51) [...] is van een onvoorstelbaar kraakheldere schoonheid.

Peter van der Lint, Trouw
Quote

Het schitterende decor van Theun Mosk is in zijn eenvoud razend effectief; met een paar schermen en een uitgekiend lichtplan creëert het ruimtes en incorporeert het gaandeweg de haarscherpe filmwereld. […] Hoe het afloopt weten we niet, maar de slotsequentie, waarin een reusachtig filmdoek over de zaal valt en vader en dochter in hun ultieme moment vlak boven ons hoofd lijken samen te komen, is van grote schoonheid.

Joep Stapel, NRC
Quote

Upload is kortom een voorstelling die iedereen moet gaan zien.

Erik Voermans, Het Parool
Quote

Upload is het werk van een kunstenaar die zijn gereedschapskist volledig beheerst, met een terughoudendheid die zorgt voor soepele verschuivingen tussen akoestisch en elektrisch, live optreden en film.

Joshua Barone, New York Times
Ster advertentie
Ster advertentie