Podium
NTR

Corona buitenland: Duitse steun voor onafhankelijke orkesten

  1. Klassiekchevron right
  2. Corona buitenland: Duitse steun voor onafhankelijke orkesten

Mahler Chamber Orchestra en Ensemble Modern toch kans op toelage. En meer nieuws.

Duitse steun

De Duitse cultuurminister Monika Grütters gaat ook niet-gesubsidieerde orkesten in Duitsland financieel ondersteunen. Dat is goed nieuws voor onder meer het Freiburger Barokorkest, Ensemble Modern en het Mahler Chamber Orchestra. Dat laatste orkest bijvoorbeeld is wel in Duitsland gevestigd, maar opereert internationaal. Daardoor kon het tot nu toe nergens aankloppen.


Strijkstokjes doorgeven

De corona-crisis brengt ook musici bij elkaar. Heel concreet wordt dat in een project dat violiste Julia Fischer heeft bedacht. Zij en 13 andere topviolisten maakten thuis een video-opname van de Chaconne uit de 2e vioolpartita van Johann Sebastian Bach. Door fragmenten daarvan achter elkaar te zetten lijkt het of ze het (strijk)stokje aan elkaar doorgeven. Deelnemende violisten zijn onder meer Augustin Hadelich, Renaud Capuçon en Lisa Batiashvili. Bekijk hier het resultaat:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Parrott mist actiebereidheid onder musici

Musici die niet betaald worden voor geannuleerde optredens moeten in opstand komen. Dat zegt de Britse impressario Jasper Parrott in de NRC. De voorbereiding op de uitvoeringen is vaak wel gedaan en dat wordt genegeerd, zegt Parrott. Hij mist solidariteit en actiebereidheid onder musici.

“Laat hen - op anderhalve meter van elkaar - het verkeer afsluiten met een enorm orkest. Dit is het ergste wat iedereen sinds de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Dan mag je op passende wijze maatregelen afdwingen.”

Ster advertentie
Ster advertentie