Podium
NTR

Erven dwingen verwijdering lied uit Neuwirth-opera af

  1. Klassiekchevron right
  2. Erven dwingen verwijdering lied uit Neuwirth-opera af

Op 8 december 2019 ging de opera Orlando van de Oostenrijkse Olga Neuwirth in première. De voorstelling trok extra aandacht, omdat de Weense Staatsopera hiermee voor het eerst in haar geschiedenis een stuk van een vrouwelijke componist programmeerde.

Nu is Orlando weer in het nieuws. Neuwirth moet haar opera namelijk aanpassen. Ze heeft daarin een lied gebruikt van de - in 2017 overleden - componist Martin Gotthard Schneider. En de rechthebbenden zijn daar niet blij mee. Het gaat om het kerklied “Dank u voor deze nieuwe morgen”, klinkend aan het eind van het eerste deel. Volgens de eisers gaat de opera op dat moment over onverdraagzaamheid in de samenleving en over kindermisbruik. Dat past absoluut niet bij de intenties van de componist.

Het bedrijf dat de rechten van Orlando beheert, heeft besloten het lied uit de opnamen van de opera te laten verwijderen.

De hele opera is op 14 december op NPO Radio 4 te horen geweest en de uitzending is hier terug te luisteren. Het betreffende lied is in de uitzending te horen vanaf ongeveer 1 uur en 50 minuten.

MEER INFORMATIE (Duitstalig)

foto: Harald Hoffmann

Ster advertentie
Ster advertentie